Ticaret Bakanlığı'nın elektrikli araç ithalatında uyguladığı yeni kısıtlamalar, Türkiye pazarının kapılarını birçok marka ve model için kapattı.

Elektrikli otomobillerin sayısının hızla arttığı bir zamanda alınan bu karar, sektörde önemli bir değişikliğe işaret ediyor.

Türkiye'deki elektrikli otomobillerin sayısı, 2022'ye göre neredeyse 5,5 kat artarak 80 bin 43'e yükseldi. Geçen yıl, her 1000 otomobilden 5'i elektrikliyken, 2022'de bu oran sadece 1 idi.

2024 yılında Türkiye pazarına çeşitli çarpıcı elektrikli otomobil modellerinin sunulacağı duyurulmuştu.

Otomobil Gazetecisi Emre Özpeynirci açıklamalarda bulundu. Alfa Romeo Milano, Audi Q4 e-Tron, Audi Q6 e-Tron, BMW iX2, BMW i5 Touring, BYD Seal, BYD Han, BYD Dolphin, Citroen e-C3, Cupra Born, MINI Countryman EV, MG Cyberster, Neta U, Neta GT, Neta AYA, Opel B-SUV EV, Opel C-SUV EV, Peugeot e-208, Peugeot e-3008, Porsche Macan EV, Cupra Tavascan, Ford Explorer, Ford Puma EV, Fiat 600, Hyundai Kona EV, Kia EV9, Kia EV3, Leapmotor C10, Lexus RZ, Mercedes EQA, Mercedes EQB (FL), Porsche yeni Taycan, Skywell EA3, Skywell EA5, Skywell yeni ET5, Skoda Enyaq, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Volkswagen ID.5, Volkswagen ID.7, Mercedes G Serisi EV ve Volvo EX30 gibi otomobil modelleri de satışa sunulmakta.

Ancak, Togg'un piyasaya sürülmesiyle elektrikli araç satışları hız kazanırken, 29 Aralık'ta yürürlüğe giren "Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ" ile bazı araçlar için Türkiye pazarı kapandı.

Özpeynirci'ye göre, yasal bir değişiklik olmazsa, bazı elektrikli araç modelleri Türkiye'ye resmi olarak getirilmeyecek.

Bu listelerde yerini alan modellerden biri de Volvo EX30 oldu. Şirketin açıklamasında ise, "Volvo Cars’ın ürettiği ilk premium B-SUV modeli olan ve bugüne kadar üretilen tüm Volvo otomobiller arasında en düşük karbon ayak izine sahip olan yeni Volvo EX30'u da Türkiye'ye getirmek istiyorduk.

Asgari Ücrete Zam Yapılacak mı? Bakan Işıkhan Konuştu ve Noktayı Koydu Asgari Ücrete Zam Yapılacak mı? Bakan Işıkhan Konuştu ve Noktayı Koydu

Ancak Ticaret Bakanlığı'nın 29.11.2023 tarihli ve 32384 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ (İthalat 2023/22)’’ kapsamında, 29.12.2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni ithalat koşulları sebebiyle Türkiye pazarında henüz ithal edilememektedir.

Yeni ithalat koşullarının izin verdiği zaman ve noktada, Volvo EX30 modelimizi Türkiye'de satışa sunmak için gereken adımları atacağız" denildi.

Kaynak: Haber Merkezi