Harvard Üniversitesi’nden bilim adamlarının ‘Sience Dergisi’nde yayımlanan makalesine göre; korona virüsü önlemlerindeki ‘sosyal mesafe’ uygulamasının 2022 yılına kadar sürebileceği uyarısını yapılıyor.
 
Durum sanılandan daha da ciddi ve mücadele süresi uzayabilir.
 
Önceki köşe yazımda; Belçikalı ve Hollandalı bilim adamlarının ‘sosyal mesafe’nin 4-5 metre aralığında olması gerektiğini ve Finli bilim adamının ise; ‘koşanın arkasından koşunulmaması’ gerektiğini de, virüsün havadan kolayca kapılmaması için önerildiğini yazmıştım.
 
“Asansörün içindeki adama göre, asansör hareket etmez. Asansörün hareket ettiğini görmek için, asansörün dışında olmak gerek” diye Fizik ilminde kural vardır.
 
Ben, Finlandiya’dan korona virüsü konusunda Şubat ayından bu yana devamlı İngilizce ve Fince olarak da Avrupa ile birlikte dünyadaki gelişmeleri takip ettiğimden, şu anda Türkiye’de önlemlerin kağıt üzerinde iyi alındığını görüyorum ama uygulamada çok eksiklikler var.
 
Şehrin mülki amirleri ve belediye başkanı da korona virüsü nedeniyle ölen birisinin cenazeslndeler. Cenazede tabuta dokunanlardan tutun da birçok ihlal var.
 
Kural neydi ve kim kuralların uygulanmasını denetleyecek?
 
Cenazede böyle bir ortamın oluşacağı, izni verenler tarafından önceden öngörülmeliydi.
 
Geçen Cuma akşamı sokağa çıkma yasağını, yasağın başlamasından yaklaşık 2 saat kadar önce ilan ettirip, 250 - 300 bin kişinin dışarı dökülüp, korona virüsünü zirve yaptırma eylemini öngöremediğini bakanımız itiraf etti “Önceden öngöremedim!” diyerek. Bundan ders alındı ve daha 5 gün önceden Cumhurbaşkanımız sonraki sokağa çıkma yasağının başlayacağı zamanı açıkladı. Artık halk da panik yapmaz.
 
65 ve üstü yaştakileri kesinlikle dışarıdan onların oturdukları mekana gidip, ziyaret etmek yasaklanmalı. Yoksa, sadece onların evde oturmalarının bir faydası olmaz.
 
“Torununu, çocuklarını çok özlemiş!” gibi arabesk takılmalar yok. Onlara yaklaşmak yasak!
 
Yurtdışından gelip, yurtlarda karantinaya alınanların, birbirlerinin odalarına gidip çay-kahve sohbeti gibi yaşlıların karantinası da olmasın. Virüsü bulaştırma ortamını oluşturmayınız.
 
Aile ziyaretlerini de, bırakınız.
 
Avrupa’da göçmenler arasında normal halka göre korona virüsü kat be kat daha fazla etkili olmuş.
 
Bunun en büyük nedenlerinden birisi de oratada.
 
Sarmaş-dolaş olup, toplanmayı bırakalım ve kurallara uyalım.
 
Zaman, ayrışma zamanı.