Bu adımın ardından kredi faiz oranlarında gerileme beklenirken, mevduat faizlerinin yükselmesi öngörülmüştü. Son gelişmeler, kredi faizlerinde düşüşe işaret ederken, mevduat faizlerinin istikrar kazandığını gösteriyor.

TCMB verilerine göre, ihtiyaç kredisi faiz oranları son haftalarda gerileme trendinde seyretti. 26 Ocak itibarıyla yüzde 60,73'e inen ihtiyaç kredisi faizleri, Ocak ayının başındaki yüzde 63,4 seviyesinden kayda değer bir düşüş gösterdi. Taşıt kredisi faiz oranları da aynı dönemde yüzde 50,27'den yüzde 44,08'e gerileyerek neredeyse 6,2 puanlık bir düşüş yaşadı. Konut kredisi faizleri ise yüzde 42,1'den yüzde 41,21'e indi.

Ekonomi gazetelerine göre, kamu bankaları tüketici kredilerindeki ivme kaybını frenlemek amacıyla önemli adımlar attı. Kamu bankaları, Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışlarla birlikte öncelikle tüketici kredilerindeki büyümeyi yavaşlattı. Özel bankalarda da tüketici kredilerinde hafif bir gerileme yaşandı.

Öte yandan, geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan TL mevduat faiz oranları, yeni yılın başlamasıyla bir miktar geriledi. Ocak ayının başında yüzde 51'in üzerinde seyreden 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, 26 Ocak itibarıyla yüzde 49,61'e geriledi. Ortalama TL mevduat faizleri de yüzde 46,36 seviyelerinde bulunuyor.

Yüzde 0 Faizli Kredi Fırsatı! Togg, T10X Kampanyasında Son Gün: 20 Mayıs Yüzde 0 Faizli Kredi Fırsatı! Togg, T10X Kampanyasında Son Gün: 20 Mayıs

Bu gelişmeler, kredi faizlerindeki gerilemenin devam edebileceğine işaret ederken, mevduat faizlerinin daha istikrarlı bir seyir izlemesi bekleniyor.

Editör: Birol Sancak