Ocak 2024'ten itibaren tüm yeni tescil edilen araçlarda karekod uygulaması zorunlu hale geldi. Bu sayede sahte plakaların önüne geçilmesi ve araç ve sürücü bilgilerine daha kolay ulaşılması amaçlanıyor. Karekodlar sayesinde araçların seri numaraları, üretim yeri ve üretim tarihi gibi bilgiler de edinilebilecek. Plakanın okunurluğunu engelleyecek şekilde değiştirilmesi veya sahte plaka kullanımı halinde ise 2 bin 647 TL'den 32 bin 170 TL'ye kadar ceza uygulanacak. Uzmanlar, karekod uygulamasının araç trafiğinde güvenliği artıracağını ve sahtecilikle mücadelede etkili olacağını savunuyor.

Trabzon Milletvekili Suiçmez, esnafların kredi faiz oranlarının yükseltilmesini eleştirdi Trabzon Milletvekili Suiçmez, esnafların kredi faiz oranlarının yükseltilmesini eleştirdi

1 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulama ile artık araçlarda sahte plakaların önüne geçmesi planlanıyor. Söz konusu bu uygulamaların da 1 Ocak itibariyle de tescil ettirilen plakalar için zorunlu hale geldiği ifade edildi. 1 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulama araçlarda sahte plakaların önüne geçmeyi amaçlıyor. Söz konusu bu uygulamaların 1 Ocak tarihi itibariyle de tescil ettirilen plakalar için zorunlu hale geldi. Bu doğrultuda karekod uygulamasıyla emniyet birimlerinin araç ve sürücü bilgilerine de ulaşması daha kolay olacak.

Bu uygulama kullanımda olan plakaları da değil yılbaşı itibariyle de tescil ettirilen tüm plakalarda geçerli oldu. Yürürlükte olan bu uygulama ile birlikte de 12 haneli seri numarasıyla da birlikte işlenecek olan karekodlar sayesinde de araçların seri numaraları, üretim yeri ve üretim tarihi gibide birçok önemli bilgilere emniyet ve sürücüler de ulaşabilecek.

CEZA MİKTARI ÇOK YÜKSEK

Bunun dışında da plakanın okunurluğunu da engelleyecek şekilde değiştirilmesi ve sahte plaka kullanımı halindede ciddi para cezaları uygulanacak. Bu cezaların da plakanın okunurluğunu da engelleyecek üzere değiştirildiğinde de 2 bin 647 TL, sahte plaka kullanımı için de 32 bin 170 TL’ye kadar da ceza uygulanacak.

ÖNCE GÜVENLİK DENİLDİ

Ekspertiz firması yetkilileri ve galericiler bu uygulamaları değerlendirirken piyasa uzmanları da karekod uygulamasını da yerinde bulduklarını açıkladı.

Oto Ekspertiz firmasının genel koordinatörü Alperen Temizyürek, uygulamanın en büyük avantajının güvenlik kontrolleri olduğunun altını çizdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ