Arabası olan yok artık diyecek: 4 gün sonra dev zam geliyor Arabası olan yok artık diyecek: 4 gün sonra dev zam geliyor

2023 yılının son ayında Borsa İstanbul'da yaşanan sert düşüşler ve dalgalı seyir, birçok yatırımcının paniğe kapılmasına yol açtı. Özellikle küçük yatırımcılar, bu dönemde borsadan çıkarken, 50 bin liranın üzerinde portföye sahip olanlar daha sakin bir tutum sergiledi.

Posta'nın haberine göre, borsada yaşanan dalgalanmalara dayanamayan ve riskleri yanlış değerlendiren yatırımcılar, 'Kaybedenler Kulübü'ne üye oluyor gibi görünüyor. Ekim ayında yatırımcı sayısı rekor kırarak 8.6 milyona ulaşmışken, hisse senetlerindeki düşüşlerle birlikte yılın son aylarında 7.6 milyona geriledi. Yani yaklaşık 1 milyon yatırımcı borsayı terk etti.

Özellikle bakiyesi 1.000 lira ile 5.000 lira arasında olan küçük yatırımcılar, hisselerdeki düşüşlere dayanamayarak borsadan çıkış yaptı. Bu kaçışların çoğunun, halka arzların cazibesiyle piyasaya ilk kez giren ve duygusal kontrolü iyi sağlayamayan yatırımcılardan geldiği belirtiliyor. Diğer yandan, 50 bin lira ve üzerinde portföy değerine sahip olanların daha sakin ve sabırlı kaldığı gözlemleniyor.

Matriks’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Tutar, yatırımcıların duygularını iyi yönetmeleri gerektiğine vurgu yaparak, her yatırımcının farklı stratejilerle hareket etmesi gerektiğini ve yatırımın kişiselleştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Kâr ya da zarar oranlarının her yatırımcı için farklı sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. Borsada başarılı olmanın, duygusal kontrolü iyi sağlamaktan ve riskleri doğru değerlendirmekten geçtiğini ifade ediyor.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Doğukan ÖZKURT