Haber61’den Emrah Paça, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp fakültesi farabi hastanesine sahip çıkan güzel bir haberi toparlamış ve internet sitesinde yayına koymuş. Haberde sahiplenme kadar derinlik de var.
Zaman, zaman Farabi hastaesine yönelik eleştiriler olmuyor değil.
Bizler de yapıyoruz.
Özellikle enfeksiyonun varlığı, Çocuk Pediatri ve Nöroloji yoğun bakım servislerinde 20 yıldır çocuklarına yer arayanlara ‘yok’ cevabının verildiği gerçeği vardır.
Birde hastanenin üzerindeki yüke bakmak lazım.
Bakalım:
‘Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Sağlık uygulama ve Araştırma Merkezi konumundaki, bölgede Trabzon başta olmak üzere Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan vb. illerde yaklaşık olarak 4 Milyon nüfusa hizmet veriyor.
Farabi Hastanesi, insanlara şifa dağıtmaya devam ederken Trabzon’daki ve çevre illerdeki hastaların son nokta olarak geldiği, daha uzak şehirlere giderek maddi ve manevi kayıplarının önüne geçilmesini sağlıyor.
Doğu Karadeniz Bölgesindeki diğer sağlık kurumlarında sorunu çözülemeyen, teşhis konulamayan veya tedavi edilemeyen hastaların sevkedildiği tam donanımlı tek 3. Basamak Referans Merkezi konumundaki Farabi Hastanesi, 2018 yılında verdiği poliklinik hizmeti ile Türkiye’deki 54 ilin nüfusunu geride bıraktı! 2018 Yılında toplamda 802 Bin 76 kişiye poliklinik hizmeti veren hastanede aynı yıl içinde toplamda 46 Bin 379 hasta ise yatırılarak tedavi edildi. 2019 yılının ilk 6 ayında toplamda 432 Bin 558 kişiye poliklinik hizmeti veren Farabi Hastanesi’nde 23 Bin 302 hasta ise yatırılarak tedavi edildi.
Farabi Hastanesi’nde Trabzon içindeki diğer hastanelerden ve bölge illerinden Ankara ve İstanbul öncesinde son nokta olarak gönderilen, cerrahi müdahale gerektiren, zorluk ve risk derecesi yüksek çok sayıda ameliyat başarı ile gerçekleştiriliyor.
 2018 yılı içinde Küçük derecede 60 Bin 155, Orta derecede 25 bin 744 ve Büyük derecede 3 bin 213 olmak üzere toplamda 89 Bin 22 ameliyat gerçekleştirildi. 2019 yılının ilk ayında ise Büyük, Orta ve Küçük grupta toplamda 45 Bin 850 ameliyat yapıldı.
Diğer hastalıklarda olduğu gibi Çocuk sağlığı ve doğum alanında da çok önemli hizmetlerin verildiği hastanede 7 yataklı çocuk hastalıkları yoğun bakım ve 20 yataklı yeni doğan yoğun bakım üniteleri bulunuyor. Farabi Hastanesi’nde normal doğumlar az sayıda gerçekleşirken daha çok zorluk ve risk derecesi yüksek doğumlar başarı ile yapılıyor. Hastanede 2018 yılında 227 normal doğum gerçekleştirilirken 809 müdahalede bulunulan doğum gerçekleşti.
41 Anabilim Dalı 34 Bilim dalı 6 laboratuvar, 30 tanı tedavi ünitesi, 2 ameliyathane, 50 farklı poliklinik, 236 öğretim üyesi, 445 Araştırma görevlisi, 1010 personel ve 848 sürekli işçi olmak üzere 1858 personel ile modern tıbbın tüm uzmanlık alanlarında hizmetini sürdüren hastane kaderi ile baş başa bırakılmamalı’
Emrah Paça, Farabiyi derinlemesine incelemiş.
Farabi’deki sıkıntıları buradan defalarca yazdım ve manşete de çektim.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son gelişinde de KTÜ rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon TTSO Meclis Üyesi ve Sağlık Komisyonu üyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte toplantı yaptılar.
Cumhurbaşkanı Erdroğan toplantıya Cahit Turhan’ı da aldı.
Belli ki, diğer illeren de şikayetleri ulaşmış ve Üniversite hastanelerinde bir sıkışma yaşanmış.
Onun çin Cahit bey ve diğer bakanlara, ‘notlarımızı alın gerekirse bakanlıklar arasında aktarım yapın ve çözüm’ talimatını vermiş.
Ancak Erdoğan, şu kaynağı kullanın dememiş.
Bu arada bir bilgi daha.
Türkiye Ezca Depocuları Derneği’nin Başkanı da Beştepe’ye çıkmış ve Cumhurbaşkanlığı İdari ve Mali İşler Başkanı Naci Ağbal ile bir görüşme yapmış.
Zaten birkaç yıl önce Farabiye kaynak aktırılırken yine Maliye Bakanı Naci Ağbal imzayı atmıştı.
Üniversite hastanelerindeki Akademisyenler ve doktorlar Sağlık Bakanlığına geçmek istemiyorlar.
Ankara bir kez daha aktarım yapacak gibi.
Belki bunu yaparken 2004 yılında belirlenen sağlık uygulamaları birim fiyatını biraz güncelleyecek.
Bence güncellensin.
Kıl dönmesinde bile ünivresite hastanelerine koşulmasın.