Bugüne kadar vatandaşlara 72 milyar TL'lik destek sağlandı. Nisan 2023'te devlet tarafından tamamen karşılanan faturalar, sonrasında her ay 25 metreküplük doğalgaz bedeli Hazine tarafından ödeniyor.

Devlet, 25 metreküplük doğalgaz desteği uygulamasını 1 Mayıs 2024'e kadar devam ettirecek. Bu süre zarfında vatandaşlar, faturalarından 4 ay daha boyunca aylık ortalama 145 TL tutarında tasarruf sağlayacaklar. Başkan Erdoğan'ın müjdesi doğrultusunda, Mayıs 2024 itibariyle vatandaşlara verilen doğalgaz destek miktarı 87 milyar TL'ye ulaşacak.

Karadeniz gazının sisteme verilmesiyle enerjide arz-fiyat dengesi sağlanan Türkiye, enerjide tam bağımsızlığına adım atmış durumda. Erdoğan, Karadeniz'deki gaz keşfinin ardından konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden bir ay boyunca doğalgaz ücreti alınmayacağını ve 25 metreküpe denk gelen bedelin bir yıl boyunca ücretsiz olacağı müjdesini vermişti.

Nisan 2023'te 19.8 milyon abone hiçbir doğalgaz faturası ödemezken, sonrasında her ay 25 metreküp doğalgazı ücretsiz kullandı. Bu destek, yaz aylarında tüketim miktarının 25 metreküp altında kalması nedeniyle milyonlarca haneye fatura çıkarılmamasıyla dikkat çekti.

Karadeniz gazı üretimi şu anda günlük 4 milyon metreküp seviyesinde bulunurken, Faz-1 kısmının tamamlanmasıyla üretim günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmının tamamlanmasıyla ise günlük 40 milyon metreküpe çıkacak. Devlet, ücretsiz doğalgaz çalışması kapsamında Mayıs 2024'e kadar toplamda 6.4 milyar metreküp doğalgaz ve bunun karşılığı olan 87 milyar TL tutarında katkıda bulunmuş olacak.
TAKA/AYŞE SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak