Ancak, doğum için en güvenli yaş aralığının ne olduğu hala bir merak konusu. Bu konuda Macaristan'ın Semmelweis Üniversitesi'nden bilim insanları önemli bir araştırma gerçekleştirdi ve kadınların çocuk sahibi olması için en güvenli yaş aralığını belirledi.

Sinüzite Dikkat: Risk Faktörleri ve Tedavi Seçenekleri Sinüzite Dikkat: Risk Faktörleri ve Tedavi Seçenekleri

Semmelweis Üniversitesi'nden bilim insanları, 1980 ile 2009 yılları arasında doğum yapmış 31,128 kadının verilerini inceledi ve anne yaşı ile bebeklerde genetik olmayan doğum anomalileri arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Araştırmacılar, doğum anomalilerinin en az görüldüğü 10 yıllık yaş aralığını belirlemeye çalıştılar ve sonuç olarak 23-32 yaş aralığının gebelik için ideal yaş aralığı olduğunu tespit ettiler.

Araştırma ayrıca, annenin yaşı arttıkça bebeklerde down sendromu, kalp hastalığı, dudak ve damak yarığı gibi durumların yaşanma ihtimalinin arttığını gösterdi.

Örneğin, dudak ve damak yarığı görülme riski genç yaşta doğum yapan annelerin bebeklerinde %9 iken, 32 yaş üstü gebeliklerde bu risk %45 olarak belirlendi.

Doğuştan sindirim sistemi bozuklukları riskinin, genç yaşta doğum yapan annelerin bebeklerinde 23-32 yaş aralığına göre %23 daha fazla olduğu ve 32 yaş üstünde doğum yapan kadınların bebeklerinde ise bu oranın %15 daha fazla olduğu belirlendi.

Daha önceki araştırmalar genetik bozukluklar ile anne yaşı arasındaki ilişkiyi doğrulamış olsa da, kromozomal olmayan anomaliler ile anne yaşı arasındaki ilişki üzerine yapılan çalışmaların eksikliği hissediliyordu.

Araştırmanın sonuçları, "BJOG" isimli bilim dergisinde yayımlandı ve bu bulgular, anne adaylarının doğum planları konusunda dikkate alınması gereken önemli bir bilgi kaynağı olarak değerlendirilmekte.

Kaynak: NTV