TCMB'nin nisan raporunda ortaya çıkan dolar kuru tahminleri, ekonomi çevrelerinde geniş bir tartışma başlattı. Bu tahminler, Türkiye'nin döviz piyasalarındaki durumunu ve ekonomik istikrarını belirlemede önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Detaylar ortaya çıktı...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin nisan raporunda dolar kuruna ilişkin dikkat çekici veriler paylaştı.

Finansal sektörden 52 ve reel sektörden 16 katılımcının görüşlerinin derlendiği raporda, dolar/TL paritesi için ay ve yıl sonu tahminleri öne çıktı.

TCMB'nin raporuna göre, nisan ayının sonunda dolar kuru için tahmin edilen 32,91 TL, ekonomi yönetimi için olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi, çünkü beklentilerin üzerinde bir sonuç ortaya çıktı.

40 LİRAYI BU ZAMAN GEÇECEĞİZ İDDİASI

O tarihte dolar kurunun 40 lirayı aşacağı öngörülüyor. 32,38 TL seviyelerinde kapanan dolar kuru için yılın ilerleyen dönemlerinde kademeli bir artış beklenirken, yaz aylarının gelmesi ve turizm gelirlerinin artmasıyla birlikte Türkiye ekonomisi döviz krizi riskinden giderek uzaklaşıyor.

Türkiye'de satılan en ucuz sıfır araçlar belli oldu: İşte o liste Türkiye'de satılan en ucuz sıfır araçlar belli oldu: İşte o liste

Bankalararası döviz piyasasında ABD Doları kuru beklentilerini ölçmek amacıyla yapılan ankete göre, cari yıl sonunda yani 31 Aralık 2024 tarihinde beklenen dolar kurunun 40,0098 TL olması tahmin ediliyor.

Bu durumda, dolar kurunun kalan 8 ay boyunca yaklaşık 7.5 TL artış göstermesi öngörülüyor. Ancak bu artışın aylara göre dengeli bir şekilde dağılması ve geçmiş yıllardaki gibi sert dalgalanmaların olmaması bekleniyor.

YIL SONUNA KALDI

Ayrıca raporda, sıkı para politikalarının etkisiyle enflasyonda ciddi bir düşüş eğiliminin görüleceği vurgulanırken, bu düşüşlerle birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yılın son çeyreği itibarıyla faiz indirimlerine başlayabileceği belirtildi.

RAKAMLAR AÇIKLANDI

Vatandaşlar, iç ve dış piyasayı etkileyen altın ve döviz kurlarındaki dalgalanmaları büyük bir dikkatle izliyor.

ABD Doları: 32,37 (Alış) - 32,43 (Satış)
EURO: 34,52 (Alış) - 34,63 (Satış)
STERLİN: 40,03 (Alış) - 40,23 (Satış)

1 Doların değeri 32,43 TL olarak belirlendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ