Bu önemli gelişme, emekli maaşı alan milyonlarca vatandaşı olumlu şekilde etkileyecek. Emeklilerin ekonomik koşullarını iyileştirmeyi hedefleyen bu adım, emeklilerin yaşam standartlarını yükseltecek ve günlük hayatlarını kolaylaştıracak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ek zam oranlarına göre, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin maaşlarına yüzde 42,6 oranında bir zam yapılacak. Bu, emekli kök maaşlarını da etkileyecek ve emeklilere önemli bir gelir artışı sağlayacak.

Yapılan düzenleme ile en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlendi. Bu, daha önce 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının yükseltilmesi anlamına geliyor. Emekli maaşlarındaki artışın, emeklilerin geçimini daha kolay hale getirmesi bekleniyor.

Ek zam ve en düşük emekli maaşı düzenlemeleri Meclis'e sunulacak ve Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Ardından yasalaşması bekleniyor. SSK'lı emekliler 17-25 Ocak tarihlerinde, Bağ-Kur emeklileri ise 25-28 Ocak tarihleri arasında zamlı emekli maaşlarını almaya başlayacaklar. Emekli maaş farklarının ise aynı tarihler itibarıyla yatırılması bekleniyor.

Ek zam için masada iki formül bulunuyor. Birinci formülde, enflasyonun yüzde 24 olması beklenerek SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 43-45 arasında bir zam yapılması planlanıyor. İkinci formülde ise SSK ve Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi düşünülüyor, bu durumda yüzde 49,25 zam uygulanacak.

Mevcut en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla 10 bin TL'ye çıkarılması ve emekli maaş zamlarının yüzde 50 civarına tamamlanması bekleniyor. Bu tahminlere göre en düşük emekli maaşı 11 bin TL'nin üzerine çıkabilir. Emekliler için yapılan bu düzenlemeler, emeklilerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Doğukan ÖZKURT