Emekliler, 2024 yılına yeni gelir artışlarıyla başladı. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 37.57 olarak açıklanmış, ardından refah payı eklenerek bu oran yüzde 49.25'e yükseltilmiştir. Bu artışlarla birlikte tüm emekliler eşit zam almış oldu. Ayrıca, en düşük emekli aylığı ödemesi de 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmiştir.

Bayram ikramiyeleri de bu artışları takip ederek yüzde 50 zamla 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmiştir. Böylece emeklilere Ramazan Bayramı öncesinde 3 bin, Kurban Bayramı öncesinde 3 bin lira olmak üzere toplam 6 bin lira ikramiye verilecektir.

Dolarda büyük kriz: Yıl sonu beklenen rakamı açıkladı Dolarda büyük kriz: Yıl sonu beklenen rakamı açıkladı

Ayrıca, emekliler Temmuz ayında da bir zammı daha alacaklar. İlk 6 aylık enflasyon oranı dikkate alınarak SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına enflasyon zammı yapılacak. Bu kapsamda, Ocak ayı enflasyonunun yüzde 6.70, Şubat ayının ise yüzde 4.53 olduğu göz önüne alınarak ilk 2 aylık enflasyon yüzde 11.54 olarak hesaplanmıştır. Geriye kalan ayların enflasyon verileri de dikkate alınarak zam oranları belirlenecektir.

Öte yandan, Merkez Bankası'nın Mayıs ayı için yıllık enflasyon tahmini yüzde 73'tür. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, ilk 5 aylık enflasyon yüzde 21.01 seviyesinde olacaktır.

Emeklilerin bu zam ve ikramiye artışlarıyla daha güçlü bir maddi destek alacaklarına dair beklentiler yüksektir.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA