Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğal gaza herhangi bir zam planlanmadığını belirtti. Gabar'daki sahalardaki günlük petrol üretim çalışmalarına da değinen Bakan Bayraktar, "Şırnak'ta bugün itibarıyla 32 bin varilin üzerinde petrol üretiyoruz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, Gabar'daki mevcut üretimin 20 kuyudan sağlandığını belirterek, 2024 sonunda Gabar'ın günlük üretim hedefinin 100 bin varil olduğunu ve keşif çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

2023'TE DOĞAL GAZ VE ELEKTRİKTE DESTEK 282 MİLYAR LİRA OLDU

Bayraktar, geçen yıl doğal gaz ve elektrikte verilen toplam destek tutarının 282 milyar lira olduğunu açıkladı. Türkiye'nin doğal gaz ve elektrikte avantajlı bir konumda olduğunu belirten Bayraktar, doğal gazda Avrupa'nın en ucuz ikinci ülkesi olduklarını ifade etti. Dar gelirli ailelere doğal gaz ve elektrikteki desteklerin devam ettiğini söyleyen Bakan, elektrikte 4,1 milyon haneye destek verildiğini ve konutlarda elektriğin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını belirtti.

"AKKUYU'NUN İLK REAKTÖRÜ 29 EKİM 2024'TE DEVREYE ALINACAK"

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin inşa sürecine de değinen Bayraktar, sahadaki ilerlemenin büyük olduğunu ve 4 reaktörün aynı anda inşa edildiğini söyledi. Akkuyu'nun ilk reaktörünü bu yıl içinde devreye almayı hedeflediklerini belirten Bayraktar, planlanan tarihin 29 Ekim 2024 olduğunu ifade etti.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE HEDEF YÜZDE 50-55

Ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesine de değinen Bayraktar, yenilenebilir enerjinin toplam elektrik kurulu gücündeki payının yüzde 55'e, üretimdeki payının ise yüzde 40'lara ulaştığını kaydetti. Türkiye'nin rüzgardan günlük üretimde rekor kırdığını belirten Bakan, ülkenin son dönemde Avrupa ülkeleriyle yaptığı doğal gaz anlaşmalarıyla ihracatçı bir konuma geldiğini vurguladı.

Bayraktar, Türkiye'nin doğal gazın Avrupa'ya ulaştırılmasında en uygun rota olduğunu belirterek, "Türkiye denklemde olduğu sürece hem Türkiye hem paydaş ülkeler kazanır. Birçok proje konuşuluyor, gazın Türkiye'ye gelmesiyle Avrupa'ya ulaşmış demektir" dedi.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU 

Editör: Ayşe Sancak