1. Çocukların Kazandırdığı Avantajlar: Kadın çalışanlar, her çocukları için borçlanarak elde ettikleri 2160 gün primle emeklilik sürelerini kısaltabiliyorlar. Bu şekilde, çocuk sayısına bağlı olarak 6 yıl erken emekli olma imkanı sağlanıyor.

  2. Askerlik Borçlanması: Erkekler için askerlik sürelerini borçlanarak, sigorta giriş tarihlerini geriye çekerek en az 1 yıl erken emeklilik imkanı doğuyor.

  3. Kısmi Emeklilik İmkanı: 15 yıl ve 3600 gün primi dolduranlar, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşında daha fazla çalışmadan emekli olabiliyorlar.

  4. Malulen Emeklilik: İş yapabilme gücünü en az %60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyorlar. Bu durumda en az 1800 gün prim gerekiyor.

  5. Engellilik ve Vergi İndirimi: %40 ve üzeri engellilik oranına sahip çalışanlar, vergi indirimi aldıklarında yaş şartı olmaksızın emekli olabiliyorlar.

  6. Yıpranma Payı: Ağır işlerde çalışanlar, meslekleri gereği sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.

    Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı
  7. Muhtaç Anne Avantajı: Bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan annelerin primlerine eklenen dörtte birlik süre, emeklilik sürecini hızlandırıyor.

Her biri farklı koşullara göre avantajlar sunan bu formüller, erken emeklilik hedefine ulaşmak isteyenler için önemli bir rehber niteliği taşıyor. Ancak, doğru tercihi yapabilmek için her birinin detaylarını dikkatlice gözden geçirmek gerekiyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU