Tapu Genel Müdürlüğü tarafından kurulan Gayrimenkul Değer Bilgi Merkezi, taşınmazların gerçek değeri üzerinden alım-satımını desteklemek amacıyla faaliyete geçiyor.

Bu sistem, taşınmaz değerlerini belirlerken çeşitli değişkenleri dikkate alacak ve elde edilen bilgilerle değer haritaları oluşturacak.


ÖNÜNE GEÇİLECEK

Tapu harçları ve emlak vergileri, taşınmazın gerçek değeri üzerinden alınacak. Uygulamaya konulacak olan "toplu değerleme modeli" ile fahiş fiyat artışlarının önüne geçilerek vergi kaçakçılığının da engellenmesi hedefleniyor.


SPEKÜLATİF ARTIŞLARA ENGEL OLACAK

Türkiye'de son dönemlerde konut fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek adına alınan bu tedbirlerle birlikte, gayrimenkul sektöründeki spekülatif artışlar engellenerek adil bir değerlendirme sağlanması amaçlanıyor.


YÜZDE 40'A GERİLEDİ

Antalya, pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında konut satışlarında yüzde 40'a varan bir düşüş yaşadı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, bu düşüş eğilimini, özellikle yabancı vatandaşların oturum izinlerine getirilen kısıtlamalar ve konut fiyatlarındaki yükseklikler gibi etkenlere bağladı.

Bahar, pandemi ve savaş sonrasında İstanbul'dan sonra en fazla konut satışının Antalya'da gerçekleştiğini belirtiyor; ancak, 2023 itibarıyla konut satışlarında ciddi bir azalma gözlemlediklerini, TUİK verilerine göre yüzde 33,4'lük bir gerileme olduğunu ve Antalya'da bu gerilemenin yüzde 40'lara kadar çıktığını ifade etti.

Başkan Bahar, konut satışlarındaki düşüşü yabancıların çekilmesi ve göçün durması olarak yorumlamamak gerektiğini belirtti. Yabancı göçün ve konut ihtiyacının devam ettiği, ancak kredi faizlerindeki önemli yükselmelerin konut satışlarının düşüşündeki ana etken olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi