Yargı Paketi'nin içeriği, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un liderliğinde belirleniyor. Paketin Meclis'e sunulma tarihi ve içeriği, hükümlüler ve vatandaşlar arasında merak konusu oldu.

9. Yargı paketi maddeleri, içeriği, kapsamı hükümlü ve ailelerinin gündeminde. Bir önceki paketin yürürlüğe girmesi ardından kalan düzenlemeler için yeni bir hazırlık içine girilmişti. O çalışmada sona gelindi. Genel af 2024 son durum da yeniden araştırılan arasında, Bakan Tunç'un konuya dair açıklaması bulunuyor. Peki; 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak, Meclis'e geldi mi? İşte, ayrıntılar...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyat ve Stokçuluğa Karşı Cezalar Artırılacak Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyat ve Stokçuluğa Karşı Cezalar Artırılacak

PAKETTE SON DURUM NE?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde yeni pakete dair açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, yeni düzenlemeleri getirecek 9. Yargı Paketinin Meclis'e geliş tarihi özelinde şu sözleri kaydetti:

"9. Yargı Paketi'yle ilgili çalışmamız son aşamaya geldi. 9. Yargı Paketi'ni de Meclis tatile girmeden Meclisin gündemine getireceğiz."

İÇERİKTE NELER OLACAK

Öncesinde konuyla ilgili açıklama yapan Bakan Yılmaz Tunç, yeni yargı paketiyle ilgili şunları aktarmıştı:

"Meclisin takvimi nedeniyle o pakette yer alamayan birçok husus var. Özellikle Ceza Mahkemesi Kanunu ile ilgili. Ülkemizde 'cezasızlık' algısını ortadan kaldırmaya yönelik 'yapanın yanına kar kalmamasına' yönelik bazı yasal düzenleme ihtiyaçları var."

"Bununla ilgili taslak çalışmalarını milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız. Yine 9'uncu Yargı Paketi'nde yargımızın ihtiyacı olan yargı hizmetlerinin etkinliğini daha da arttırmaya yönelik önemli yasal düzenlemelerimiz olacak. Meclis açıldığında seçim sonrası inşallah meclisimizin takdirlerine taslak çalışmamızı sunacağız"

PEKİ MADDELER NELER OLACAK

Cezasızlık algısının kırılmasına yönelik denetimli serbestlik alanında yeni bir düzenleme bekleniyor.
Hükümlülerin koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesi formülü üzerinde duruluyor.
Pakette kadınların soyadı hakkına ilişkin yeni bir değişiklik de bekleniyor. İki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı gündemde.

Teklifle, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişikliğe gidilmesi beklenenler arasında.

Sporda şiddete yönelik de yeni düzenlemelerin gündemde olması ihtimaller arasında.

Caydırıcılık açısından cezaların artırılması da gündemde olabilir.
 

GENEL AF ŞANSI VAR MI?

Genel af 2024 son dakika haberleri arasında takip ediliyor. Ancak 8. yargı paketi çalışmalarında konuşan Bakan Yılmaz Tunç, gündemlerinde böyle bir çalışma olmadığını aktarmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ