Bu olaya "Asrın Felaketi" adı verilen depremin yıkıcı etkileriyle başa çıkmak için, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinden gelen 116 uzman ekibimiz, deprem bölgesinde aktif görev almış ve birçok önemli faaliyet gerçekleştirmiştir.

Uzman ekibimiz, deprem bölgesinde ihtiyaç tespiti, psikolojik ilk yardım, bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, sosyal iyileştirme ve sosyal yardım gibi bir dizi destek hizmeti sunarak, depremin etkilerini en aza indirmeye çalışmıştır. Ayrıca, KYK yurtlarında kalan öğrencilere yönelik olarak mahremiyet, erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele, kadın kooperatifleri ve kadına yönelik şiddetle mücadele gibi eğitimler verilmiş ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

"Cansiperane Çalışan Psikososyal Destek Ekiplerimiz", depremin başlangıcından bu yana Bakanlık koordinasyonu altında faaliyet göstererek, depremzedelere psikolojik yardım sağlama ve sosyal iyileştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Deprem bölgesinden tahliye edilen 18,465 kişiye yönelik olarak, sahada gerçekleştirilen mesleki çalışmalarla mahremiyetin korunması, istismarın önlenmesi ve mesleki etik ilkeler çerçevesinde çalışmalar yürütülmüştür.

Ayrıca, deprem travması yaşayan çocukların gelişimlerini desteklemek amacıyla oyun ve sanat odaklı programlar düzenlenmiş, ebeveynlerin psikososyal iyileşmelerini desteklemeye yönelik faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Çeşitli dernekler ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle, çocuklar için psiko-drama eğitimleri, sinema, tiyatro oyunları, satranç etkinlikleri, atölye çalışmaları, tarihi ve turistik geziler gibi etkinlikler düzenlenerek sağaltım çalışmaları yapılmıştır.

Türkmen Bakan Maruf ve heyetinin KGK ziyareti Türkmen Bakan Maruf ve heyetinin KGK ziyareti

Depremin hemen ardından başlayan psikososyal destek çalışmalarımız, sahada aktif bir şekilde devam etmektedir. Bu süreçte ilimizde toplam 984 haneye ve 4,431 bireye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur. Ülkemizin bir daha böyle acılar yaşamamasını temenni ediyor, depremden etkilenen vatandaşlarımıza, şehitlerimizin ailelerine, gazilerimize ve tüm mesai arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Editör: Birol Sancak