Prof. Dr. Muhammet Vefa Akpınar, depremlerde sadece binaların üzerine odaklanmanın yetersiz olduğunu belirterek, alt yapıların da deprem bölgelerinde hızlı bir şekilde tamir edilip hizmete açılması gerektiğini vurguladı. Özellikle ulaşım ağları, havaalanları, beton kaplamalar, ve demiryolları gibi alt yapıların depreme dayanıklı olması gerektiğini ifade etti.

Akpınar, özellikle ulaşım alt yapılarının tasarımında Amerikan teknik şartnamelerinin kullanıldığını ve Türkiye'de bu konuda eksiklikler olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Müdürlüğü'nün bu alanda güzel çalışmalar yaptığını belirterek, üniversitelerin bu alandaki çalışmalara katkı sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Sıkı Tedbirler: 24 Saat Kesintisiz Denetimler Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan Sıkı Tedbirler: 24 Saat Kesintisiz Denetimler

Bilirkişi heyetlerinin raporlarının zaman içinde farklılık gösterebileceğine dikkat çeken Akpınar, bu konuda daha objektif ve hızlı bir yöntem gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin depremlerden ders çıkarması gerektiğini söyleyen Akpınar, sistemli bir çalışma ve güçlü alt yapıya ihtiyaç olduğunu belirtti.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Doğukan ÖZKURT