Karadeniz mutfağının diğer mutfaklarla kıyaslandığında gastronomik ve ekonomik değerlerinin oldukça yüksek olduğunu vurguluyor.

Karadeniz Mutfağının Özellikleri ve Sorunları:

Bölge mutfağının, az malzemeyle maksimum aromayı elde etme özelliğine sahip olduğunu ve tereyağıyla ön plana çıktığını ifade ediyor.

Ancak, Tarakçı'ya göre, bölge mutfağı halk arasında gerektiği kadar tanınmıyor ve değeri bilinmiyor.
Bölge mutfağının gelişme sorunlarını, nitelikli insan kaynağının oluşturulması ve ürünlerin tarımsal anlamda üretilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması olarak belirliyor.

Ayrıca, gençlerin bölgeden ayrılmasıyla birlikte bölge mutfağının devamlılığının tehlikeye girebileceğine dikkat çekiyor.

Sürmene Belediye Başkanı adayı Hüseyin Azizoğlu, Sürmene halkı için durmandan çalışacağını söyledi Sürmene Belediye Başkanı adayı Hüseyin Azizoğlu, Sürmene halkı için durmandan çalışacağını söyledi

Gelecek Perspektifi ve Çözüm Önerileri:

Beslenme trendlerinin değiştiği bir dönemde yerel lezzetlerin daha fazla değer kazanacağını öngörüyor ve gençlerin bölgede kalıp mesleklerini daha iyi yapabileceklerine inanıyor.

Karadeniz mutfağının tanıtımı ve markalaşması için gençlerin eğitimi ve bölgede kalması için teşvik edici adımların atılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Birol Sancak