2023-24 Eğitim Öğretim yılı ilk döneminin Cuma günü tamamlanmasıyla birlikte, KESK Trabzon Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Muhammet İkinci, eğitim sisteminin yapboz tahtasına döndüğünü ifade etti. İkinci, son 22 yılda Milli Eğitim Bakanı'nın 9 kez değiştiğine dikkat çekerek, "Değişmeyen tek gerçek, her yeni bakanın AK Parti'nin siyasi ve ideolojik ihtiyaçlarına uygun adımlar atması oldu." dedi.

Eğitimde yapılan reformları eleştiren İkinci, eğitimin bilimsel, laik ve kamusal niteliğinin her yeni değişimle daha da aşındırıldığını belirtti. Eğitim yönetiminde liyakat ve yeterlilik ilkesinin terk edildiğini, siyasi kadrolaşmanın ön plana çıktığını söyledi. Ayrıca, öğretmenler arasındaki güvencesiz istihdamın derinleştiğine ve çalışma barışının büyük ölçüde zedelendiğine dikkat çekti.

İkinci, "Okullara yeterli kaynak aktarılmaması nedeniyle eğitim harcamalarının yurttaşların sırtına binen yükün arttığını, okullar arasındaki eşitsizliğin öğrencilerin bazı okullarda toplanmasına yol açtığını ve öğrencilerin örgün eğitimden sapmasını durduracak önlemlerin yetersiz olduğunu" ifade etti. Ayrıca, çocuk işçiliği ve çocuk emeğinin eğitim ve yaşam hakkı ihlaline dönüştüğünü ve eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, özlük, sosyal ve demokratik haklarının iyileştirilmesi taleplerinin karşılanmadığını belirtti.

KESK Trabzon Şubeler Platformu, eğitim sistemiyle ilgili eleştirilerini dile getirmeye devam ediyor.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Doğukan ÖZKURT