Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Lider Devlet Bahçeli arasındaki görüşmede Kuzey Irak’a yapılan operasyon, Suriye, Libya ve Akdeniz konuları da görüşülürken, kuşkusuz seçim kanunu düzenlemesi ile ilgili meseleler de süre aldı.
 
Seçim kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuatta değişiklik için harekete geçildi diyebiliriz.
 
Buna göre siyasi partilerin seçime girme şartları, daraltılmış bölge seçim sistemi, seçim barajı ve yerel seçimlerle ilgili bazı değişiklik adımları atılacak.
 
AK Parti yönetimi, kapsamlı bir değişiklik yerine, belli maddelerde değişiklik içeren sınırlı bir düzenleme yapılması kararı aldı.
 
Yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesi konusunda henüz bir oran belirlenmedi ancak özellikle seçime ittifakı yapmadan girecek partiler için seçim barajının düşürülmesi planlanıyor.
 
Paket içerisinde neler var, özetle şöyle;
‘Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne de uyumlu olacak şekilde bir sistem.
İttifak yapan partiler için zaten pratikte baraj neredeyse yok.
Çünkü, barajı geçemeyecek bir parti ittifak yaparak Meclis'te temsil edilebiliyor.
Seçime tek başına girecek partiler için yeni bir baraj olabilir" değerlendirmesi yapılıyor.
 
Seçime ittifak yapmadan girecek partiler için baraj düşürülecek.
'Kiralık vekil' olayının önüne geçilebilecek.
Daraltılmış bölge seçim sistemi üzerinde de çalışan AK Parti, bu yolla Türkiye'deki seçim çevrelerinin sayısının artırılmasını ve her bir seçim çevresinin beş milletvekillinden oluşacak şekilde belirlenmesini öngörüyor.
 
Bahçeli'nin en çok üzerinde durduğu milletvekilli transferine karşı da tedbir alınıyor.
 
Peki bu konudaki hamle ne?
 
Siyasi partilerin seçime girme şartları arasında yer alan, 'Meclis'te grubu bulunması' kriterinin mevzuattan çıkarılması öngörülüyor.
 
Böylece, bir partinin sadece seçime girmek için hülle ile milletvekilli transfer etmesinin veya milletvekillerinin sadece seçime girmek için parti değiştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
 
Yeni çalışmada, seçim bölgesi sayısının 120 olacağı konuşuluyor
 
Seçim bölgesinde yüzde 20 barajı uygulanması da masada.
 
Bu barajı aşamayan parti, o seçim bölgesinden milletvekili çıkaramayacak. 
 
Seçim sistemindeki değişiklik için oluşturulan komisyonun, yaz aylarında yapacağı çalışmaları yeni yasama yılına yetiştirmesi bekleniyor.
 
Yani, yeni yasama yılında Meclis'in gündemi, seçim sistemindeki değişiklik olacak.
 
Seçimlerde tartışma konusu olan bir husus daha vardı.
 
Son mahallî seçimlerde yüz binlerce seçmen büyükşehirlerden memleketlerine giderek muhtarlık seçimlerinde oy kullanmıştı.
 
31 Mart seçimleri öncesinde, sadece İstanbul'da 200 binden fazla kişi, akrabasına veya tanıdığına oy vermek amacıyla, seçmen kütüğünü Türkiye'nin değişik illerine taşımıştı.
 
Yeni yapılacak düzenlemede seçmen kütüklerinin bir yıl önceden kesinleştirilmesi ve muhtarlık seçimlerinin belediye seçimlerinden farklı bir tarihte yapılması tartışılıyor.
 
AK Parti gerekçesini, "Yerel seçimlerde, muhtarlık seçimleri için her seferinde büyükşehirlerden memleketlerine gidenler oluyordu. Seçmen kütükleri bir yıl önceden kesinleşirse, kimse bu bir yıllık süreyi göze alıp kütük taşımaz" şeklinde açıklıyor.
 
Gönül arzu ederdi ki, tüm siyasi partiler ortak bir seçim kanunu yapsınlar.
 
Millet ittifakının istediği  ‘hakim nezaretinde ön seçim’ de olsun.
 
Cumur ittifakının ısrar ettiği ‘Vekil transfer yasakları’ da kabul edilsin.
 
Keşkem olabilse.