Ülkenin gündemi her ne kadar seçimle dolduruluyorsa da, hayatın gerçekleri daha acı bir şekilde gündemimizi oluşturmaya devam ediyor. Bu gündem maddelerinden biri “mavi balina”. Uzun zamandan beri gündemimizi meşgul eden bu olgu, ülkenin diğer gündemleri ile hiç ilgilenmiyor; varlığını sürdürmeye devam ediyor. Olayla ilgili haberlerin özeti şöyledir:
“ Van Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdurrahman Çohaz, yaptığı yazılı açıklamada, dün Tuşba ilçesine bağlı Akköprü Mahallesi'nde yaşayan 14-15 yaşlarındaki 5 kız çocuğunun piknik yapmak amacıyla Akköprü Tepesi'ne çıktığını belirtti. 

Çocuklardan Sevda Elaçmaz'ın tepeden atlayarak yaşamına son verdiğini aktaran Çohaz, haberi alan çocukların yakınları ile Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin diğer çocukların kendilerine zarar vermesini önlediğini kaydetti.

Abdurrahman Çohaz, soruşturma kapsamında, kurtarılan çocukların il müdürlüğü görevlilerinin refakatinde Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi görevlilerince ifadelerinin alındığını bildirdi. Savcılık değerlendirmesi sonucunda 3 kız çocuğunun il müdürlüğüne bağlı ilk kabul birimine gönderilmesine karar verildiğini belirten Çohaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

3 kız çocuğu halen il müdürlüğümüze bağlı çocuk ilk kabul birimine kabulleri yapılmış olup, süreç içinde değerlendirme yapılacak, uygun görülen sosyal hizmet modellerinden yararlandırılacaklardır. Ölüm olayının emniyet ve savcılık araştırması sonucunda 'mavi balina' oyunu nedeniyle meydana geldiği bildirilmiştir. Vefat eden kız çocuğu bugün toprağa verilmiştir. Ülkemizde zaman zaman meydana gelen bu üzücü olayların önüne geçmek için ailelerin çocuklarına sahip çıkarak, dünya ve dini eğitimlerini yaptırmaları, medyadaki sakıncalı sitelerden ve bu tür oyunlardan uzak durmalarını sağlamaları gerekmektedir.
 
15-6-16 yaşlarındaki kız çocukları toplu halde bir tepeye intihar etmek üzere çıkıyor ve bunlardan biri intihar ediyor. Neyse ki, diğerleri intihar etmeye fırsat bulamadan kurtulmuş oluyorlar. Ne yazık ki, buradaki hayati olay, toplumu, tuttuğu partinin aldığı ya da alamadığı oy kadar etkilememiştir. Nitekim tuttuğu partinin istediği oyu alamadığı için günlerce uykusuzluk çekenler, acaba bu intihar eden kız için hiç uykusuzluk çekti mi? Bu durum, toplumsal duyarlığın kaybolduğunun işaretini veriyor. Böyle bir sonuç, toplumda terörden daha olumsuz sonuçlar doğurmaya müsaittir.

Öte yandan “mavi balina” ve benzeri oyunların çocuk ve gençlerin yaşam kalitesine nasıl etki ettiğini araştırma konusu yapan ve ilgililerin önüne öneriler koyan akademisyenler var mı? Akademik dünya “fildişi kulede” kendi normlarını oluşturarak, topluma nizamat vermeye çalışıyorsa, bu çalışmadan da toplum yararına bir şey çıkmaz.
Sahi, çocuk ve gençleri, “mavi balina” ve benzeri dijital dünyadan nasıl koruyacağımıza ilişkin söz söyleyecek bilimsel çalışmalar var mı? Yoksa biz bilimi toplum için değil, bilim ve kariyer için mi yapıyoruz?