Buna göre, memur ve memur emeklileri yılın ilk 6 ayı için yüzde 49,25’lik bir zam alacakken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,57 zam alacaklar. Ancak memur emeklileri ile diğer emekliler arasında yaklaşık yüzde 12'lik bir fark ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Emin Yılmaz'a göre bu yüzde 12'lik farkın, ülkenin içinde bulunduğu enflasyonla mücadele kıstası göz önüne alınarak, tüm emekli kesimlerinin gönlünü alacak şekilde bir düzenleme ile kapatılma olasılığı yüksek. Emin Yılmaz, bu farkın kademeli olarak kapatılması için çeşitli alternatiflerin masada olduğunu ifade etti. Örneğin, yüzde 12 farkın totalde yüzde 50 zam vermek yerine yüzde 43-45 verilerek aradaki makasın temmuz ayındaki enflasyon farkı ile kapatılabileceği düşünülüyor. Ancak unutulmamalı ki memur emeklileri temmuzda yeniden yüzde 10 toplu sözleşme farkı alacaklar. Bu nedenle arada yüzde 12 olmasa da küçük bir farkın olması muhtemel.

Ayrıca, kök aylıklarda düzenleme yapılması da masada. Kök maaşlara yansıyacak 5-10 puanlık bir refah payı çalışması gündemde. Emekli zammı için yüzde 45 ve yüzde 50 oranları da değerlendiriliyor.

Sonuç olarak, emekli aylıklarındaki farkın kademeli olarak kapatılması ve kök maaşlarda düzenleme yapılması gibi çeşitli alternatifler üzerinde çalışılıyor. Bu düzenlemeler, emekliler arasındaki adaleti sağlamak ve yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla gündemde bulunuyor.
TAKA/AYŞEN KARABİNA
 

Editör: Doğukan ÖZKURT