Emekliye 15 bin lira ödeme kararı: Bu başvuruyu yapmak yetecek Emekliye 15 bin lira ödeme kararı: Bu başvuruyu yapmak yetecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı politika faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini beklentilere paralel olarak %45'te sabit tuttu. Faiz kararı, Merkez Bankası'nın Fatih Karahan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında alındı.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, ocak ayında enflasyonun öngörülen şekilde yükseldiği ve hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon baskılarını sürdürdüğü belirtildi. Kararda, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulandı.

Merkez Bankası, Haziran 2023'te başlattığı faiz artırım döngüsünü 8 toplantı sonunda sonlandırdı. Politika faizi bu süreçte %8,5'ten %45'e yükselmişti.

Karar metninde ayrıca, dış finansman koşulları, rezerv seviyeleri, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara olan talebin döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğu ifade edildi.

TCMB'nin karar metni, parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmelerinin yakından takip edileceğini ve parasal sıkılığı desteklemek için sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını belirtti. Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek şekilde belirleyeceğini ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanacağını vurguladı.

TCMB'nin karar metni, politika kararlarının öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınacağını da belirtti.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Doğukan ÖZKURT