Bankalardaki mevduat faizleri son dönemde hızla yükseliyor. Şubat ayından bu yana faiz oranları yukarı yönlü revize edilerek %50'nin üzerine çıkmaya başladı. Peki, bu yükselişin sebebi nedir?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, mevduat faizlerindeki bu artışın temel nedeni, Merkez Bankası'nın bankalara getirdiği regülasyonlardır. Bayram, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Bankalara, Merkez Bankası tarafından tüketici kredilerindeki büyüme sınırları indirildi. Bu, bankaların daha az kredi vermeleri anlamına geliyor. Ayrıca, bankaların daha fazla kredi vermesi durumunda zorunlu karşılık tutma ve depo etme şartı getiriliyor. Bu, bankaların satacağı parayı Merkez Bankası'na depolaması gerektiği anlamına geliyor."

Bu durumda, bankalar için Türk Lirası'nın değeri artıyor ve bankalar TL toplamak istiyorlar. Bu nedenle, mevduat faizlerindeki yükseliş trendi devam ediyor ve %50'nin üzerine çıkmış durumda.

Mevduat sahipleri için bu durum yeni fırsatlar doğuruyor. Örneğin, 1 milyon TL parası olan bir kişi, 32 günlük bir vadeye bağlı olarak aylık 41.530 TL kazanç elde edebilir. Ayrıca, 1 yıllık süre içinde 3'er aylık vadelerde kazanılan faizler tekrar mevduatta değerlendirilirse %65'e varan bir getiri elde edilebilir.

Kısmi Emeklilik İle SGK'dan Altın Fırsat! 3600 Primle Emekli Maaşı Bağlanacak Kısmi Emeklilik İle SGK'dan Altın Fırsat! 3600 Primle Emekli Maaşı Bağlanacak

Ancak, uzmanlar faizlerin daha da artabileceğini öngörüyorlar. Özellikle, seçim sonrası faizlerin %50'lere gelmesi bekleniyor. Bu durumda, mevduat faizlerinin artışı devam edebilir ve yatırımcılar için daha cazip hale gelebilir.

Sonuç olarak, mevduat faizlerindeki bu yükseliş trendi, yatırımcılar için yeni fırsatlar sunuyor. Ancak, yatırım yapmadan önce dikkatli bir şekilde değerlendirme yapmak önemlidir.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN