Ebeveynler, mülklerini çocuklarına devretme özgürlüğüne sahip. Ancak vefatları sonrası, miras kuralları devreye giriyor. Bu kurallar, tüm hak sahiplerinin korunmasını ve adil bir paylaşımı amaçlıyor.

Miras paylaşımı, genellikle karmaşık bir süreç olarak karşımıza çıkabiliyor ve bu durumlarda ortaya çıkan belirsizlikler bazen kafa karışıklığına neden olabilir.

Kardeşler arasında miras paylaşımı ile ilgili kavgalar da meydana gelebiliyor. Miras paylaşımı o yüzden en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Yaşlı ebeveynlerine bakan çocukların, vefatlarının ardından anne veya babalarının mallarında hak sahibi olması yaygın bir durumdur.

Bu durum, geçmişte mahkemelerde sıkça tartışılan bir konular arasında yer alıyor.

Miras anlaşmazlıkları aileler arasında sık sık ortaya çıkıyor ve çözülmesi oldukça zor, ancak bu yeni uygulama haksızlığa uğrayan hak sahiplerinin haklarını koruyor ve adaletin yerini bulmasını sağlıyor.

Yeni düzenlemeler, miras tartışmalarının kardeşler arasında adil bir biçimde çözülmesine olanak tanıyor. Ayrıca, taşınmazın satışı gerçekleşmediği durumlarda, zaman aşımı süresi geçtikten sonra dahi hak talep edilebilir.

Anne-baba, Türk Medeni Kanunu'nun hükümleri çerçevesinde mülk sahibi olarak, kendi takdirleri ve özgür iradeleriyle mülklerini kullanma ve tercihlerine uygun olarak çocuklarına devretme hakkına sahiptir. Ancak, ebeveynin vefat etmesi durumunda, bu haklar belirli değişikliklere uğrayabilir.

Anne ve babanın vefatının ardından açılan davaya göre, ebeveynlerin hediye ettiği varlıklar kardeşler arasında eşit şekilde dağıtılır.

Ancak birçok insan, ebeveynlerinin hayatta iken devrettiği mal varlıklarının üzerinde hak sahibi olduklarının farkında değil. Bu nedenle, bu durumu bilmedikleri için haklarını aramıyorlar.

Eğer anne ve babanın isteği veya kardeşin onayıyla mal el değiştirmişse, ne kadar zaman geçerse geçsin, asliye hukuk mahkemesinde dava açarak kardeşin malını geri talep etmek mümkün.

2024 model Tofaş Türkiye'ye gelecek: İşte merak edilen fiyatı 2024 model Tofaş Türkiye'ye gelecek: İşte merak edilen fiyatı

Ancak, çocuk, anne ve babasının ölümünden sonra malı miras olarak alır ve onu kaybetmemek için para karşılığında satarsa, mahkeme o parayı miras olarak kabul etmeyecek ve diğer kardeşlere dağıtmayacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ