NASA, Güneş tutulmasının atmosfer üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla "tutulma radyo" bilim projelerini başlattı. Bu projeler kapsamında Güneş tutulması sırasında atmosferin Güneş radyasyonuna nasıl tepki verdiği ve Güneş'in manyetik alanının Dünya atmosferi üzerindeki etkileri araştırılacak.

Ayrıca, Güneş'in iç koronasından gelen radyo emisyonunu incelemek üzere NASA'nın 34 metrelik Goldstone Apple Valley Radyo Teleskobu (GAVRT) kullanılacak. Bu teleskop ile Güneş'in radyo emisyonlarındaki değişiklikler takip edilecek ve tutulma sırasında Güneş'in yapısı hakkında önemli bilgiler elde edilecek.

NASA, bu araştırmaların yanı sıra Güneş tutulmasının iyonosfere etkilerini de inceleyecek. Bunun için yüksek frekanslı radarlar kullanılacak ve tutulma sırasında iyonosferde meydana gelen değişiklikler izlenecek.

Elektrikli Araçlar İçin Devrim: Motorinli Araçları Geride Bırakacak Yeni Menzil Teknolojisi! Elektrikli Araçlar İçin Devrim: Motorinli Araçları Geride Bırakacak Yeni Menzil Teknolojisi!

Ayrıca, amatör telsizcilerin katılımıyla Güneş tutulmasının telsiz sinyallerine etkisi araştırılacak. Bunun yanı sıra, Güneş'ten gelen uzun dalga boylu radyo patlamaları incelenecek ve radyo sinyallerinin tutulma sırasında nasıl etkilendiği belirlenecek.

Güneş tutulması, Kuzey Amerika kıtasında 8 Nisan'da gerçekleşecek ve tam ve parçalı olarak gözlemlenebilecek. NASA'nın yapacağı bu araştırmalar, Güneş ve atmosferi hakkında daha detaylı bilgiler sağlayarak uzay bilimine önemli katkılar sunacak.

Kaynak: NTV