Otomotiv endüstrisinde 2023'ün son çeyreğinde meydana gelen fiyat düşüşleri, sektörde çeşitli değişikliklere yol açtı.

Sıfır araçlarda devam eden kampanyaların yanı sıra bazılarında kampanyalar sona erdi.

2024'e geçilmesiyle birlikte bayiler, liste fiyatlarını güncelleyerek, özellikle sıfır otomobillerde yüzde 20'ye varan indirimler ve avantajlı finansman seçenekleri sunmaya başladı.


YÜZDE 20 İNDİRİM

Sektördeki gelişmeleri değerlendiren uzmanlardan Ertemel, ağustos ayında başlayan yıl sonu kampanyalarının özellikle sıfır otomobillerde yüzde 20'ye varan indirimler ve avantajlı finansman seçenekleri sunarak dikkat çekti. 

Bu indirimlerin, sıfır otomobil fiyatları üzerindeki etkisiyle birlikte ikinci el otomobil fiyatlarında da düşüşe neden olduğunu vurguladı.


FİYATLAR ŞEKİLLENİYOR

Ertemel, fiyatların tüketici lehine evrildiği dönemde, kasım ve aralık aylarındaki indirimlerin maliyet seviyelerine ulaştığını ve sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında daha fazla düşüş öngörülmediğini açıkladı. 

Döviz kuru ve maliyetlere bağlı olarak fiyat artışlarının mümkün olduğunu belirterek, şu anda sürecin ağustos ayında başlayan indirim trendinin zirveye ulaştığı ve kasım-aralık aylarında ise sabit fiyatlamalara döndüğü bir aşamada olduğunu ifade etti.


FİYATLARDA ARTIŞ

2023 model araçlarda bir miktar fiyat artışının yaşandığını belirten Ertemel, henüz markaların 2024 model fiyatlarını açıklamamış olsalar da 2023-2024 model fiyat farkının yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olacağını öngördü. 

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan tedbirler, Çin menşeli markaların rekabeti ve pazarın beklenen daralması gibi faktörlerin etkisiyle fiyatların normal seyretmesinin ve tüketiciler lehine olmasının beklendiğini vurguladı.


TERCİH EDİLEN MODELLER

Ertemel, en fazla talep gören otomobillerin C Segment Sedan aile araçları olduğunu vurguladı. Bu segmentteki araçların ülkede üretiliyor olmasının sağladığı fiyat avantajı ve konfor, tüketiciler tarafından büyük ilgiyle karşılanıyor. 

Ayrıca, B Segment Hatchback otomobillerin de tercih edilen araçlar arasında bulunduğunu belirterek, pazarın büyük bir kısmının 5 yaş ve üzeri araçlardan oluştuğunu ifade etti. 

Ancak, 2023 yılında sıfır otomobil talebinin artması ve ikinci el talebinin bu alana kaymasıyla birlikte, 2023 verilerinde daha dengeli bir tablonun ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.


SIFIRA İLGİ YOĞUN

Ertemel, mevcut ekonomi politikası, yüksek mevduat oranları ve kredi erişimindeki zorluklar nedeniyle bu yıl piyasada daralma beklentisi olduğunu belirtti. Şu anda sıfır otomobillere biraz daha fazla ilginin olduğunu, ancak genel talebin düşük olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi