Aşılar Ölümcül Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar: Uzmanlar Uyarıyor Aşılar Ölümcül Hastalıklara Karşı Koruma Sağlar: Uzmanlar Uyarıyor

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında akciğer kanseri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özlü, akciğer kanserinin dünya genelinde ölümcül bir hastalık olduğunu ve özellikle sigara kullanımının bu kanser türünün ana nedeni olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Özlü, akciğer kanserinin dünyada kanser ölümlerinde erkeklerde birinci, kadınlarda ise ikinci sırada yer aldığını belirterek, 2018 yılında yaklaşık 2,1 milyon hastada görüldüğünü ve tahmini 1,8 milyon ölüme neden olduğunu ifade etti.

Sigara içmenin akciğer kanseri riskini büyük ölçüde artırdığını ve bu riskin ömür boyu sigara içmeyenlerle karşılaştırıldığında 10 ila 30 kat arasında fazla olduğunu vurgulayan Özlü, sigara ile akciğer kanseri arasında doğrusal bir ilişki bulunduğunu söyledi. Ne kadar erken yaşta başlanırsa, ne kadar uzun süre sigara içilirse ve günde içilen sigara sayısının ne kadar fazla olduğuna bağlı olarak akciğer kanseri riskinin arttığını dile getirdi.

Sigara içmenin akciğer kanserini "parayla satın alınan" bir hastalık olarak nitelendiren Özlü, uzun yıllar sigara içmenin sonucunda ansızın akciğer kanserine yakalanma riskinin olduğunu belirtti. Sağlığın bedelinin asla parayla ödenemeyeceğini vurgulayan Özlü, sigara içmenin bu yüksek bedelinin sağlık açısından kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Muhabir: AYTEKİN AKAY