Rekabet Kurulu, sektördeki bu ihlalleri detaylı bir şekilde inceledi. Beyaz et üretimi ve satışı alanında faaliyet gösteren 10 şirketin Ocak ayında başlatılan soruşturması sonucunda, şirketlerin ticari sır niteliğindeki hassas bilgileri paylaşarak rekabeti kısıtladıkları belirlendi.

Ayrıca, bazı beyaz et firmalarının bayileri arasında rekabeti kısıtlayıcı uygulamalara başvurduğu da tespit edildi. Bu durumun, fiyatları yükselterek tüketicileri zarara uğrattığına karar verildi. Bu tespitlerin ardından, bazı firmaların uzlaşmaya başvurduğu bildirildi.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, rekabet ihlali şüphelerine kararlılıkla yaklaştıklarını ve hâlihazırda soruşturma yürütülen şirketlerin daha önce de ceza aldıklarını belirtti. Bu nedenle, devam eden soruşturmalarda ihlal tespit edilen şirketlere daha ağır cezaların verileceğini açıkladı.

Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı

Küle, ayrıca ihlal tespit edilen şirketlerin çalışanlarına da ceza uygulanabileceğini söyledi. Rekabeti ihlal etmeye devam eden firmaların cezalarının daha da ağırlaştırılacağını vurguladı.

Beyaz et sektöründe yaşanan bu fiyat artışı, TÜİK verilerine göre gıda fiyatlarındaki genel artış trendine paralel olarak gerçekleşti. Özellikle kümes hayvanı etlerinde görülen fiyat artışı, tüketicileri önemli ölçüde etkiledi. Rekabet Kurumu'nun bu müdahalesiyle, tüketicilerin korunması ve rekabetin sağlıklı bir şekilde devam etmesi amaçlanıyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU