Trabzon'da Saadet Partisi İl Başkanı Şakir Şahintaş, asgari ücret görüşmeleri öncesinde yaptığı açıklamada, belirlenecek rakamın 4 kişilik bir ailenin insanca yaşamasına imkan verecek düzeyde olması gerektiğini vurguladı. Şahintaş, ekonomik veriler yerine insaf ve vicdanın öncelikli olması gerektiğine dikkat çekti.

Asgari Ücretin Açlık Sınırının Altında Kalması Kabul Edilemez

Şahintaş, yaptığı açıklamalarda asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına vurgu yaparak, "Yapılan son hesaplamalara göre açlık sınırı, 14 bin liranın üzerine çıktı. Asgari ücret ise 11 bin 400 lira. Yani açlık sınırının minimum 2600 lira altında kaldı. Asgari ücretli bir çalışanın kazancı, 4 kişilik ailesini sağlıklı bir şekilde hayatta tutmaya yetmemektedir. Bu durum, kabul edilemez." dedi.

3C5884D3 2Ec8 47E0 9A2A 5Ab412E1Ad63

Asgari Ücrete Yapılacak Zam, Enflasyonun Durmasıyla Anlam İfade Eder

Şahintaş, Türkiye'de yapılan zamların enflasyon nedeniyle kısa sürede silindiğine dikkat çekerek, "Asgari ücretli, işçi, emekli olsun, maaşlara yapılan her zammın ardından piyasada bir zam rüzgarı estirilir ve yapılan zamlar kısa sürede silinir gider. Yapılan zamların bir anlam ifade etmesi için, bu zamların durdurulması gerekir. İş, denetimi yapması gereken iktidara düşmektedir." şeklinde konuştu.

Asgari Ücret Ekonomik Verilerle Değil, İnsaf ve Vicdanla Belirlenmelidir

Asgari ücretin belirlenmesinde ekonomik verilere vurgu yaparak eleştiren Şahintaş, "Asgari ücret belirlenirken çok derin istatistik hesapları yapan iktidar mensupları, maalesef iş, israfa ve gereksiz harcamalara, milyarderlerin vergi aflarına gelince bütün istatistik hesaplarını unutuyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bir ülkede, asgari ücret ekonomik verilerle değil, insaf ve vicdanla belirlenmelidir." ifadelerini kullandı.

İşverenin Üzerindeki Yük Dikkate Alınmalıdır

Asgari ücrete yapılacak zamın işvereni zor durumda bırakmaması gerektiğini belirten Şahintaş, "Asgari ücrete yapılacak zam, işvereni zorda bırakmamalı, çalışma barışını daha da bozmamalı ve çalışanlarımızın işlerini kaybetmesine de yol açmamalıdır. Bu da ancak, yapılacak zam sonrası asgari ücreti ödemekte zorluk çekecek işverenlerin desteklenmesiyle mümkündür." diyerek, ülkeyi yönetenlerin gelecek seçimi değil, ülkenin geleceğini düşünerek adım atması gerektiğini vurguladı.
TAKA/AYŞEN KARABİNA

Editör: Ayşe Sancak