Yeni tarifelerle yurt içi aramaların dakikası 3 lira 12 kuruşa, uluslararası aramaların dakikası ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Aybaş ise sigaraya 9 TL zam yapıldığını açıkladı.

KDK Başkanı Şeref Malkoç: Türkiye Cumhuriyeti Devleti Gazze’deki Haksızlığı Dünyaya En Gür Sesle Haykıran Ülkedir KDK Başkanı Şeref Malkoç: Türkiye Cumhuriyeti Devleti Gazze’deki Haksızlığı Dünyaya En Gür Sesle Haykıran Ülkedir

Yerel seçimler öncesi ötelenebilen birçok zammın ardından 31 Mart sonrasında harekete geçildi.

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, bir sigara markasına 9 TL zam geldiğini duyurdu. Aybaş, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "1-10 Nisan arası zam geleceğini duyurmuştum, 'Seçim sonrası 10 TL zam gelecek' diye. 9 TL zam yapıldı." ifadelerini kullandı.

Aybaş, sigaraya yapılan zamların gelecekte de devam edeceğini belirtti.

CEP TELEFONU TARİFELERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Seçimlerin ilk gününden itibaren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira beyannamelerine vurgu yaparak "5 Nisan'a kadar beyanname verin" çağrısında bulundu. Şimdi ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonu tarifelerine büyük bir zam yapıldığını duyurdu. Yenilenen fiyatlara göre, altı ay önce belirlenen tarifeler yüzde 28'e varan artış gösterdi. Yıllık artış oranı ise yüzde 65'e çıktı.

Yeni tarifelere göre, yurt içi aramaların dakikası 3 lira 12 kuruşa, uluslararası aramaların dakikası ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Hat devir ücretleri 60 TL, isim veya unvan değişikliği için 41 TL, numara değişikliği hizmetlerinde ise 136 TL olarak belirlendi. Sim kart değişikliği işlemleri garanti kapsamında ücretsiz olmaya devam ederken, kayıp veya çalıntı durumunda 136 TL ücret alınacak. Faturalarla beraber her bir ayrıntı sayfası için 4 lira 9 kuruş ödenecek. SMS ücretleri yurt içi için 2 lira 23 kuruş, yurt dışı için ise 5 lira 51 kuruş oldu.

Bilinmeyen numaraları aramanın dakikalık bedeli ise 8 lira 84 kuruşa yükseldi. Mobil Azami Ücret tarifesi, yılda iki kez güncelleniyor ve mobil operatörler bu tarifelerden daha yüksek ücret talep edemiyor. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların getirdiği cep telefonlarının kayıtsız kullanım süresi 180 güne kadar uzatılabilecek.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin açıklamasına göre, yurt dışında ikamet eden ve beraberinde cep telefonu getiren vatandaşlar, e-Devlet Kapısı üzerinden 120 günlük kayıtsız cihaz kullanım sürelerini 2 defa olmak üzere 180 güne kadar uzatabilecekler.

ELEKTRONİK ÖDEMELER KONTROL ALTINDA

Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı üzere, banka kartı, kredi kartı ve sanal kart üzerinden yapılan elektronik ödemelerin izlenmeye alındığı biliniyor. En ufak ödemelerde bile cepten kira ödemek, para transferi yapmak gibi işlemlerde cezaların geleceği iddia ediliyor. Kira geliri, ev alım satım geliri, cep telefonundan yapılan havale gibi her alanın denetim altına alındığı belirtiliyor. Eksik beyan durumunda vergi cezaları kesilebileceği ifade ediliyor. Bu sayede bütçedeki vergi gelirlerinin artırılacağı öngörülüyor.

HGS ALT LİMİTİ 175 TL'YE YÜKSELTİLDİ

Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS) alt limit fiyatlarına yapılan güncelleme duyuruldu. Özel bir banka, müşterilerine gönderdiği mesajda 3 Nisan itibarıyla alt limitin 175 TL olarak uygulanacağını bildirdi. Bu değişiklikle birlikte, 1. sınıf HGS ürünlerinin otoyol ve köprü geçişlerinde bakiye yetersizliği yaşanmaması hedefleniyor. Otomatik yükleme tutarı da 175 TL olarak güncellenecek.

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında kira sözleşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yapmak" dedi. KDV, MTV ve gelir vergisinin artmayacağını ifade eden Şimşek, düşük KDV oranıyla fiş kesilmesinin önlenmesi için yeni POS cihazlarının kullanılacağını da belirtti. Şimşek'in açıklamaları şu şekilde: "Harcamaları gözden geçireceğiz. Çok ciddi düzenlemeler çalışıyoruz. Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız. Hazirandan itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine ile."

SEÇİMDEN ÖNCE VERGİ GELİRLERİ MESAJI

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın elektronik ödemelere ilişkin verileri aracı hizmet sağlayıcıları, bankalar ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarından aldığını daha önce dile getiren Şimşek, "Elektronik ödemelere ilişkin veriler üzerinden elektronik ortamda mal ve hizmet alım satımı yapan firmalar hakkında detaylı çalışma başlattık ve bu kapsamda ödeme kayıtlarından hareketle yaklaşık riskli 250 bin mükellefi analize tabi tuttuk" diye konuşmuştu. Şimşek, vergi gelirinin 1,24 puan artırılacağını da ifade etmişti.

MÜLK SAHİPLERİNE BEYANNAME UYARISI

Şimşek, kira geliri elde eden mülk sahiplerini beyanname vermeleri konusunda uyardı. Mükelleflerin 5 Nisan'a kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Gelir İdaresi Başkanlığımız, idari kayıtları (tapu, MERNİS vb.) ve teknolojik imkanları en üst düzeyde kullanarak kira geliri elde edip beyanname vermeyen mükellefleri tespit etmeye yönelik çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Denetim planına aldığımız 1,2 milyon gayrimenkulden bugüne kadar yaklaşık 420 bininde yerinde tespitte bulunduk. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin TL üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan tarihine kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz."

VERGİ DENETİMLERİ SIKLAŞIYOR

Bakanlık verilerine göre, Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yapılan vergi incelemesi sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 84,4 artarak 236 bin 797'ye çıktı. VDK'nın yaptığı vergi incelemeleri sonucunda, 60 bin 242 mükellefin farklı vergi türlerinde 47 milyar 47 milyon 75 bin 721 liralık vergi matrahını eksik beyan ettiği tespit edildi. Bu dönemde, incelenen mükellefler için tarhı istenilen vergi tutarı (vergi alacağı) 17 milyar 452 milyon 475 bin 513 lira, kesilmesi önerilen ceza tutarı ise 37 milyar 220 milyon 156 bin 577 lira olarak hesaplandı.

Muhabir: AYŞE SANCAK