Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından alınan kararla, tütün mamulleri ve alkollü içkilerde kullanılan bandrollü ürün izleme sistemi ve bandrol uygulamasına, tütün doldurmaya hazır sigara kağıdı olarak bilinen makaronlar dahil edildi. Bu adım, vergi güvenliğini artırmayı amaçlıyor.

Söz konusu tebliğin "özel etiketi veya işareti olmayan malların tespitinde müteselsil sorumluluk" başlıklı bölümünde yapılan değişiklik uyarınca, bandrol taşımayan makaron ürünü için de özel etiketi veya işareti olmayan ÖTV'ye tabi malların tespitinde uygulanan tarhiyat ve vergi ziyaı cezaları uygulanabilecek. Tebliğ 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

Evlilik Maliyetleri Göz Korkutuyor: Fiyatlar Nikahın Önünü Alıyor Evlilik Maliyetleri Göz Korkutuyor: Fiyatlar Nikahın Önünü Alıyor


VERGİ ALMANIN PEŞİNDE

Elips Haber'den Deniz Dalgıç'a konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, ‘sigara kağıdı’ olarak geçen makaronun bandrol uygulamasına dahil edilmesiyle devletin açıkta, evde ya da çeşitli yerlerde sarılan açık tütün ile Adıyaman tütünü diye geçen tütünden de vergi almanın peşinde olduğunu söyledi.

Yüksek vergi oranlarına işaret eden Dündar, “Devlet vergisini bu kadar yüksek tutarak halk sağlığını da tehlikeye atığı gibi alım gücü kalmayan vatandaşı sağlıksız ürünlere yönlendiriyor. Resmi kaynakların verilerine göre; yasal tüketim yüzde 40 düşmüş ve yasadışı kaçak tüketim yüzde 400 yüz artmıştır” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi