Hesap Yaparken Dikkat!

Yeni aylık hesaplamaları ve ek zam sistemiyle ilgili birçok soru gündemde. Özellikle refah payı ve ek ödeme miktarları merak ediliyor. Emeklilerin yüzde 37.57'lik zam oranı, refah payı ve ek ödemelerle birlikte yüzde 49.25'e çıkarıldı. Ancak bu artış yalnızca yüzde 11.68'lik bir zam anlamına gelmiyor. Ek ödeme konusu da merak edilen bir diğer konu. Yeni maaş hesaplamaları şu şekilde yapıldı:

  • Aralık ayındaki ek ödeme hariç kök aylığa yüzde 49.25 zam eklendi.
  • Elde edilen tutarın yüzde 4'ü (kök aylık 7.135 liranın altındaysa yüzde 5'i) oranında ek ödeme hesaplandı.
  • Kök aylık ve ek ödemenin toplamı emeklinin yeni aylığı olarak belirlendi.
  • Eğer bu tutar 10 bin liranın altındaysa, ödeme '5510 Ek 19' kapsamında 10 bin liraya tamamlandı.

Neler Yatırılacak?

Emeklilerin yeni aylık bilgilerini öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekiyor. Bu bilgilere ulaşmak için şu adımları izleyebilirler:

  1. e-Devlet'e giriş yapın.
  2. SSK için '4A', Bağ-Kur için '4B' kategorilerinden 'Emekli Aylık Bilgisi'ne tıklayın.
  3. Ardından 'Detay' seçeneğine tıklayarak ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Burada aylık tutarı, ek ödeme tutarı, 5510 Ek 19 Miktarı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca hesaplarınıza yapılacak tutarları da görebilirsiniz.

Bir Fark Ödemesi Daha Var Mı?

Türkiye'deki Önde Gelen Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları ve Aylık Taksitleri Türkiye'deki Önde Gelen Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları ve Aylık Taksitleri

Ocak ayı ödemeleri geçtiğimiz hafta yapıldı ve ek zam farkları ödendi. Bu ay yüzde 49.25 oranında ve 10 bin lira taban aylık üzerinden yeni maaş ödemeleri yapılacak. Ancak e-Devlet'te görülen "Birikmiş Ödeme Tutarı" geçen hafta yapılan ödemeyi gösteriyor. Bu ay için bir fark ödemesi daha yapılması beklenmiyor.

Hesaba Yatırılacak Tutarı Nereden Görebilirim?

e-Devlet sistemi üzerinden 'Emekli Aylık Bilgisi' ve 'Emekli Aylık Ödeme Bilgisi' bölümlerine girerek hesabınıza yatırılacak tutarları ve aylık detayları görebilirsiniz.
TAKA/AYŞEN KARABİNA 

Editör: Doğukan ÖZKURT