Toplantının sonunda Bolat ve Badenoch, Türkiye-Birleşik Krallık JETCO Protokolü ve Eylem Planı'nı imzaladılar.

Bakan Bolat, toplantının oldukça verimli geçtiğini vurgulayarak, önce ikili görüşme ardından ise iş insanlarının katılımıyla yuvarlak masa toplantısında iki ülke arasındaki ticari konuları ele aldıklarını belirtti. Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 19 milyar dolar seviyesinde olduğunu ve 2023 yılında da aynı seviyede korunduğunu ifade eden Bolat, Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu vurguladı. Bolat ayrıca, Birleşik Krallık'ın Türkiye'deki doğrudan yatırımlarla Türkiye'nin en çok yatırım aldığı 5. ülke konumunda olduğunu söyledi.

Bolat, JETCO toplantısının olumlu bir atmosferde geçtiğini ve Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaret, yatırım, müteahhitlik hizmetleri, bilim, teknoloji, gümrük, çevre, enerji, ulaştırma gibi birçok alanda işbirliğini güçlendirecek protokol metni ve eylem planının imzalandığını belirtti. Bu eylem planının iki ülke arasındaki ilişkileri daha ileri götüreceğine inandığını ifade eden Bolat, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki serbest ticaret anlaşmasının da geliştirilerek yeni alanlara genişletilmesi için müzakerelere başlanması ümidini dile getirdi.

Birleşik Krallık Uluslararası İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kemi Badenoch ise ticaret ve yatırım ortaklığının daha fazla geliştirilmesi için büyük fırsatların olduğunu belirterek, son 10 yılda Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretin ikiye katlandığını söyledi. İki ülkenin iş insanları ve şirketleri arasında yapılan anlaşmalara da değinen Badenoch, bu anlaşmaların daha da artırılabileceğini ifade etti. Toplantının, iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri güçlendireceğini ve yeni projelerin başlangıcı olacağını söyleyen Badenoch, gelecekte neler başarılabileceğini görmek için sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

Toplantı kapsamında DEİK Türkiye-İngiltere İş Konseyi ve Institute of Directors International Trade Group arasında işbirliği anlaşması da imzalandı. Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ekonomik ve ticaret ilişkilerinin daha da güçlenmesi ve genişlemesi için atılan bu adımlar, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da artıracak gibi görünüyor.
TAKA/NEZİHA ÇAKIROĞLU

Editör: Ayşe Sancak