Aydoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 yılını geride bıraktıklarını ve 2024 yılı için hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, TKDK'nın ülkenin ekonomik kalkınmasına destek sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Trabzon'da bugüne kadar 270 işletmeye destekte bulunduklarını, bu işletmelerin toplam yatırım tutarının yaklaşık 1 Milyar 400 Milyon TL olduğunu ve sağlanan hibe desteğinin KDV Muafiyeti ile birlikte yaklaşık 843 Milyon TL olduğunu belirtti.

270 işletmenin sektörlere göre dağılımını ise şu şekilde açıkladı:

Süt Üreten Tarımsal İşletmeler: 4
Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: 9
Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: 3
Kanatlı Eti ve Kanatlı Eti Ürünleri İşlenmesi ve Pazarlanması: 2
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması: 6
Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması: 12
Bitkisel Ürünlerin Çeşitlendirilmesi: 1
Arıcılık ve Arı Ürünlerinin Üretimi: 58
Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürünler: 42
Kırsal Turizm: 117
Yenilenebilir Enerji Yatırımları: 16
Aydoğdu, yapılan 102 proje ve devam eden 15 proje ile toplam 117 adet Kırsal Turizm projesinin tamamlandığını ve TKDK'nın Türkiye'de Turizm sektöründe 1. sırada olduğunu belirtti. Bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte Trabzon'a yaklaşık 728 Milyon TL'lik Turizm yatırımı kazandırılacağını söyledi.

Ayrıca, bugüne kadar tamamlanan işletmelerde 2354 kişinin istihdam edildiğini ve tüm yatırımlar tamamlandığında istihdam sayısının yaklaşık 2500 kişiye ulaşacağını ifade etti. Aydoğdu, bu tür faaliyetleri desteklemekten mutluluk duyduklarını vurguladı.
TAKA/BİROL SANCAK
 

Editör: Doğukan ÖZKURT