Gazetecilik mesleğinin içine girdiğimde Trabzon’un Valisi Agah Büyüksağış’tı.
Turgut Özal hükümeti kurup valileri yenilediğinde Yılmaz Ergun Trabzon’a geldi. 1985’te aktif muhabirliğe başladığımda o çıktı karşımıza.
Ondan sonra Trabzon’un unutamadığı bir vali Enver Hızlan’la buluştuk.
Göreleli idi. Devlet adamlığında bir numara. Trabzon basını ile yakın ilgisi vardı. Gazetecilerden Bülent Deveci ile Faruk Ata’ya hep takılırdı. Onlara sakallarını bir türlü kestirememişti. Allah sağlığını versin. Enver Hızlan milletvekillerine yeri geldiğinde hayır diyebilen bir bürokrattı.
1990’lı yıllarda Kemal Esensoy fırtınası esti. Esensoy, DYP-SHP iktidarı kurulduğunda(1992) ayrıldı.
Bursa Vali Yadımcısı Alaaddin Yüksel göreve geldi. Yüksel başarılı işlere imza attı ve terfien gitti, aralıksız 20 yıl valilik yaptı.
Alaaddin Yüksel’in ardından merhum Vali İsmet Gürbüz Civelek ile karşılaştık.
En zor dönemde o görev yaptı.
28 Şubatın zirveye çıktığı dönemde zorlandı ama demokrat duruşunu hiç bozmadı. Trabzon Limanına  demirleyen Venezilos gemisinde Türkiye’nin bölündüğüne yönelik haritalar dağıtıldığının MİT tarafından öğrenilmesi üzerine karaya çıkışlara izin vermedi.
Taş ocakları ve silah ruhsatı vermemesi onun ipini çekti.
Niğde Valisi Adil Yazar, Eyüp Aşık, Azer Benli ve merhum Osman Aslan’ın Trabzon’a  kararname ile vali olarak istediği isim oldu.
Yazar kentte çok sevildi. Kapısını herkese açtı.
Dengeleri de iyi tuttu. Ancak AK Parti iktidara geldikten belli bir süre sonra Merkez valiliğine alındı. İki taksiyi bir dolmuşa o çevirdi.
Trabzon’u hiç unutmadı.
Yıllar sonra Ankara’da kendisi ile akşam yemeğine oturduğumuzda, ‘Tayyip bey Trabzon’a çok geldi gitti, daha sıcak davranabilirdik. Hem şartlar hem de bizim eksikliğimiz’ demişti.
Trabzon’un en renkli Valisi Aslan Yıldırım oldu.
AK Parti iktidara geldiğinde Abdülkadir Aksu kendisini Trabzon’a göndermişti. Vali olduğunu hac da öğrenmişti.
Milletvekili Muhammet Balta anlatmıştı. İl Genel Meclisi Üyelerine Trabzon’da ekmek peynir ve soğanla açtırdığı iftar daveti kadar devletçi idi. Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısına içki içtiği için attığı tekmeler de unutulmadı.
Aslan Yıldırım veda ettiğinde Sakarya Valisi Nuri Okutan Trabzon’a tayin edildi. O da AK Parti iktidarına rağmen farklı bir duruş sergiledi. Kelkit Kaymakamlığı gibi halkla yürümeye çalıştı.
Sonuçta da siyasi iktidar merkeze almadı ve Şanlıurfa valiliğine görevlendirdi. Trabzon’a geçmişte 4-5 yıl kalan valiler oldu, sonra 2-3 yıl ile sınırlandırıldılar.
Bu kez eski Kürtün kaymakamı Recep Kızılcık Trabzon yollarına düştü. Trabzon valisi kent için çok kritik bir çalışma yaptı.
Olmazı başardı.
Körfez turizmini bölgeye çekti.
Trabzon’a bir yılda 600 bin turist geldi, kentin kaderi değişti.
Rahmetle anıyoruz.
Kızılcık’tan sonra Amasya Valisi Abdülcelil Öz Trabzon’a ulaştı. Trabzonspor Fener maçları ile hedef oldu.
İyi yönetici olmak istedi ama Fener maçı öncesinde minarelere koyduğu keskin nişancılar onu da Ankara’ya gönderdi.
Gümüşhnane Valisi Yücel Yavuz’un yolu açıldı. 15 Temmuz 2016 darbe gecesinde dik durdu. Yaylalarda ki terör kendisini zorladı.
Sonuçda İçişleri Bakanı Soylu’nun da katkıları ile birlikte özel ekiplerle terör sorununu aştı. Bu kez daha önce de yazdığım gibi siyasetin dengelerini bir türlü çözemedi.
Yavuz çok titizdi. Halkı hiç incitmedi. Daha rahat olsa işini çok daha kolaylaştırabilirdi.
Dün yeni Vali İsmail Ustaoğlu’nun karşıladık.
İlk mesajlarını dinledik. Sakin ve soğukkanlı. Başarılar diliyoruz.
Bunca vali ile gazetecilik yaptık.
Ama ‘onlar yolcu bizler hancı’ hiç demedik.
Her birine Trabzon’a verdikleri emekten dolayı teşekkür ediyoruz.
Trabzon, biz mesleğe başladığımızda köy gibi idi. Şimdi metropol bir kent.