2023 yılında yaşanan olumsuz hava şartları, Trabzon'da çay üretimini etkiledi. Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Komisyonu Üyesi Yavuz Selim Çakıroğlu, bu olumsuz hava koşullarının çayın kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Özellikle çayın dem ve koku oranlarının azalmasına neden olduğunu ifade etti.
Çakıroğlu, 2023 çay sezonunu değerlendirirken, Mayıs ayında başlayan kampanyada özel sektörün yüzde 85'inin peşin ödeme yaptığına dikkat çekti. Bu durumun özel sektör için büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Ancak piyasadaki denetimlerin yetersiz olduğunu ve kuru çay fiyatlarının dalgalı bir seyir izlediğini belirtti. Bu durumun kaliteli üretim yapan özel sektöre zarar verdiğine dikkat çekti.
Ayrıca, gıda kodeksi koşullarına uygun olmayan ve "merdiven altı" olarak nitelendirilen çayların piyasada yer almasının önlenmesi gerektiğini ifade eden Çakıroğlu, çayın kalitesini bozan unsurlerin işlendiği ve bunların çaya karıştırıldığına dair duyumlar aldıklarını belirtti. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gerekli denetimleri yapması ve piyasaya uygun olmayan çayların imha edilmesi gerektiğini vurguladı.
Son verilere göre, 2023 yılında üreticilerden 1 milyon 354 bin ton yaş çay yaprağı alındı. Bu miktarın 763 bin 200 tonu özel sektör tarafından, 591 bin 530 tonu ise Çaykur tarafından alınarak kuru çay üretildi.
TAKA/BİROL SANCAK