Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı. İşbirliğiyle Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan verilere göre, ocak ayında dış ticaret yılı açıkla başladı. İşte detaylar:

  • Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolar olarak kaydedildi. İthalat ise yüzde 22 azalarak 26 milyar 218 milyon dolar oldu.

    Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı Parası faizde olana müjde gibi haber: Alacakları para açıklandı
  • Dış ticaret açığı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56,4 azalarak 6 milyar 227 milyon dolara geriledi. Bu rakam, ekonomistlerin öngörülerinin hemen hemen karşılığıydı.

  • İhracatın ithalatı karşılama oranı da dikkat çekici bir artış gösterdi. Ocak 2023'te yüzde 57,5 iken geçen ay yüzde 76,2'ye yükseldi.

  • Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2024 Ocak ayında yüzde 3 artarak 18,05 milyar dolardan, 18,59 milyar dolara yükseldi.

  • Dış ticaret hacmi ise yüzde 1,8 oranında azalarak 37 milyar 251 milyon dolara geriledi. Ancak, enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 99,6 olarak kaydedildi.

Ocak ayı dış ticaret istatistikleri, Türkiye'nin dış ticaretinin başarılı bir başlangıç yaptığını gösteriyor. İhracatın artması ve ithalatın azalması, dış ticaret açığının gerilemesine katkı sağladı, bu da ekonomik dengeler açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Editör: Doğukan ÖZKURT