Trabzon'un Arsin ilçesinde de Türk Somonu'nun hasadı için gece teknelerle kafeslerin yanına giden su ürünleri yetiştiricileri, kafeslerdeki balıkları vinç ve ağ yardımıyla teknelerde bulunan buz dolu su tanklarına aldı. Buradan kıyıya çıkarılan somonlar, işlenmek için kamyonlarla balık fabrikalarına götürüldü. Fabrikada işlenen Türk Somonları, birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Türk Somonu İhracatında Rekor Artış

2022 yılında 49 bin 196 ton ihraç edilen Türk Somonu'ndan 363 milyon 102 bin 216 dolar gelir elde edilirken, bu rakam 2023 yılında 63 bin 161 tona yükselerek 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri sağlandı.

"Yurt Dışından Yoğun Talep Var"

İhracatçı firma Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk Somonu'na yurt dışından yoğun talep olduğunu belirterek, "Somon hasadından önce Fransa ve Polonya'dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz. Balıkların büyüklüğü 2 ila 5 gram arasına geldiğinde barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasına gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarına getirip ihracata hazırlıyoruz" dedi.

Rize'nin Tarihi Serenderleri: Geleneksel Mimariden Otel Odalarına Rize'nin Tarihi Serenderleri: Geleneksel Mimariden Otel Odalarına

Türk Somonu'nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Somonu ihraç ettiğimiz ülkelerin istediği oranda balık yapıp, onların istediği sağlıklı balık yetiştiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya başta olmak üzere birkaç ülkede çok yoğun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onların istediği gibi bir üretim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Birol Sancak