Türkiye Ormancılar Derneği, Birleşmiş Milletler'in bu yılki "Ormanlar ve İnovasyon (Yenileşim)" temasıyla kutlanan 21 Mart Uluslararası Ormanlar Günü'nde, ülkenin ormancılık politikalarını değerlendirdi ve ormanların korunması çağrısı yaptı.

Derneğin Trabzon Temsilcisi Yüksel Kılıç, mevcut iktidarın ormancılık politikalarının bilim ve tekniğe aykırı olduğunu belirterek, ormanların tahrip edildiğini ve orman alanlarının azaldığını dile getirdi. Kılıç, iktidarın son yıllarda yürürlüğe koyduğu yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle madencilik ve turizm amaçlı tahsislerin kolaylaştığını, bu durumun ormanları daha da tehlikeye attığını vurguladı.

Orman Kanunu'nda yapılan değişikliklerin çoğunun mevcut iktidar döneminde gerçekleştiğine dikkat çeken Kılıç, ormancılık dışı amaçlarla yapılan tahsislerin genişletildiğini ve orman sınırları dışına çıkarılan alanların arttığını ifade etti. Özellikle Ek Madde-16 ile orman sınırları dışına çıkartılan alanların yapılaşmaya açıldığını belirten Kılıç, bu durumun ormanların tam anlamıyla yok olmasına yol açabileceğini söyledi.

Dernek, ormancılığın paraya ve imtiyaza dayandırıldığı bir anlayışla yönetildiğini ve ormancılık sektöründe taşeronlaştırma hamlelerinin devam ettiğini dile getirdi. Kılıç, bu durumun ormancılık bilim ve tekniğine aykırı politikaların dayatılmasına ve siyasi baskıların artmasına neden olduğunu belirtti.

Trabzon'da 1 Mayıs Coşkusu: Emek ve Dayanışma Günü Kutlamaları Trabzon'da 1 Mayıs Coşkusu: Emek ve Dayanışma Günü Kutlamaları

Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine sahip çıkan ve ülke ormancılığının ulusal çıkarlar doğrultusunda yapılandırılması için mücadele eden Türkiye Ormancılar Derneği, tüm üyelerinin ve doğaseverlerin 21 Mart Uluslararası Ormanlar Günü'nü kutladı ve ormanların korunması için kararlılıkla çalışacaklarını ifade etti.

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN