Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) işbirliği ile gerçekleştirilen "Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Kurulumu Projesi" kapsamında önemli bir adım atılıyor. Proje, Doğu Akdeniz'de gemi trafiğinin etkin bir şekilde izlenmesi ve çıkarların korunması amacıyla hayata geçirilecek.

9A8B3005 19Bf 4Fe0 Afd5 42D2329Bf153

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, proje çerçevesinde 23 Ocak Salı günü Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı'nın katılımlarıyla imzaların atılacağı duyuruldu.

Proje, Doğu Akdeniz bölgesinde Türkiye'nin etkinliğinin artırılmasını, gemi hareketlerinin aktif olarak izlenmesini ve tüm deniz trafiğinin izlenebilir hale gelmesini hedefliyor. Bu sayede KKTC de deniz trafiğini izleme konusunda kapasite kazanacak.

De24Eed7 C4C0 42Bc Acb9 7360Fc5Fe3D4

Projenin ana bileşeni olan Trafik Gözetleme İstasyonları, gemi trafiğini gözlemlemek ve yönetmek için çeşitli verileri kaydedecek ve Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne iletecek. Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri, gemi kimliklendirmesi, trafik izleme, düzenleme, acil durum yönetimi, kaza risklerinin tespiti, meteorolojik verilerin paylaşılması gibi işlemleri gerçekleştirecek.

F5C9A6F6 64B4 45Bb B45A 16188E845084

KKTC'de 1 Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi ile 3 Trafik Gözetleme İstasyonundan oluşan sistem için HAVELSAN Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sözleşme imzalanacak. Proje, yaklaşık 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Türkiye ve KKTC arasında yapılan işbirliği, Doğu Akdeniz'deki deniz trafiğini daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak