Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın verilerine göre en yüksek faiz 3 aylık vadeli mevduatta gerçekleşti.

MERKEZ BANKASI DESTEKLİYOR

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45'e yükselterek piyasadaki likiditeyi çekmeye başladı ve depo alım ihaleleri düzenledi. Bu durum, bankaların yüksek faiz nedeniyle yeni kredi vermekte zorlanması anlamına gelirken, depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek duruşu korumaya yönelik bir çaba olarak öne çıkıyor.

YÜKSEK GETİRİ İÇİN TERİCİH EDİLİYOR

Pek çok kişi, döviz, altın, borsa gibi yatırım araçlarından ziyade mevduat faizlerini tercih ederek her ay Türk Lirası bazında düzenli bir kazanç sağlamayı amaçlıyor. Merkez Bankası'nın belirlediği faiz oranları doğrultusunda yapılan mevduatlar, belirli bir dönemde ciddi bir birikim sağlama potansiyeli taşıyor.

100 BİN LİRA 1 YIL SONRA 155 BİN 545 LİRA EDİYOR

Örneğin, 100 bin lirasını 1 yıl boyunca her ay anapara ve faizini yenileyerek mevduata yatıran birisi, yüzde 45 yıllık faizle yıl sonunda parasını 155 bin 545 liraya yükseltebiliyor. Ancak bu tutardan yüzde 5 oranında stopaj kesintisi gerçekleştiriliyor. Bu durumda kümülatif getiri yüzde 55.41 olarak gerçekleşiyor.

ENFLASYONA YAKLAŞIYOR

Yıllık yüzde 45 faiz oranına rağmen enflasyonun yüzde 64.77 olduğu dikkate alındığında, mevduat faizi 9.77 puan negatif reel getiri sağlıyor. Ancak enflasyondaki düşüşle birlikte mevduat faizinin getirisinin yükselmesi bekleniyor.

Emekliye çifte zam kararı: Hükümet bu kararı açıklayacak Emekliye çifte zam kararı: Hükümet bu kararı açıklayacak

DÖVİZ MEVDUATLARI ARTIYOR

Yurt içinde yerleşik kişilerin döviz mevduatları bir haftada 1 milyar 33,30 milyon dolar arttı. Gerçek kişilerin döviz mevduatları 102 milyar 817,30 milyon dolar olurken, tüzel kişilerin döviz mevduatı 75 milyar 559,40 milyon dolara yükseldi. Yurt içinde yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı 1 milyar 232 milyon dolar arttı.

YABANCILAR HİSSE ALIYOR

Yurt dışında yerleşik kişiler, piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilere göre 26 Ocak haftasında 62,5 milyon dolar net hisse alışı yaptı. Aynı hafta DİBS (Kesin Alım) net satışları 51,2 milyon dolar olurken, yurt dışında yerleşiklerin DİBS (Ters Repo) alımları net 7,7 milyon dolar, net DİBS (Teminat) alımları ise 5,4 milyon dolar oldu.

MERKEZİN REZERVLERİ GERİLEDİ

Merkez Bankası'nın rezerv oranları detaylı olarak açıklandı. Brüt döviz rezervleri 931 milyon dolar azalarak 137 milyar 159 milyon dolara gerilerken, altın rezervleri ise 47 milyar 725 milyon dolardan 48 milyar 6 milyon dolara yükseldi. Net uluslararası rezervler 7 milyar 27 milyon dolar artarak 30 milyar 678 milyon dolara çıktı.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Ayşe Sancak