Antalya'da Bir Kafede Müşterilere "Müzik Ücreti" Şoku! Antalya'da Bir Kafede Müşterilere "Müzik Ücreti" Şoku!

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl narenciye ürünleri ihracatının 1 milyar 112 milyon doları aştığını duyurdu. EİB'den yapılan açıklamaya göre, narenciye ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 23'lük bir artış gösterdi.

Geçen yıl Türkiye'nin ihraç ettiği narenciye ürünlerinin miktarı ise 2022'de 1 milyon 940 bin ton iken, bu rakamın 2023'te 1 milyon 950 bin tona yükseldiği belirtildi.

Uçak, ihracatın temelinde gıda güvenliği ve kalitenin yer aldığını vurgulayarak, C vitamini deposu olan ürünlerle dünyaya şifa dağıttıklarını ifade etti.

Uçak ayrıca, Türkiye'nin 2023 yılında 3 milyar 491 milyon dolarlık taze meyve sebze ihracatına imza attığını kaydederek, narenciye ürünlerinin bu ihracatın yüzde 32'sini oluşturduğunu belirtti.

Mandalinanın 577 milyon dolarlık ihracat tutarıyla narenciye ürünleri arasında liderliğini sürdürdüğünü dile getiren Uçak, limon, portakal ve greyfurt gibi ürünlerde de artışlar yaşandığını söyledi. Limonun yüzde 30, portakalın yüzde 15 arttığını ifade etti.

Narenciye ihracatında Rusya Federasyonu'nun 428 milyon dolarla ilk sırada olduğunu ve Irak'a yapılan ihracatın yüzde 165 artarak 181,5 milyon dolara ulaştığını belirten Uçak, Ukrayna'nın da 101 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldığını aktardı.
TAKA/AYTEKİN AKAY

Editör: Doğukan ÖZKURT