Türkiye Ekonomisi Zorlu Süreçten Geçiyor: Geçerliliğini Yitirmiş Politikaların Maliyeti Ağır

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD iş birliğiyle düzenlenen "2024 yılında Türkiye Ekonomisi" konulu konferansta konuşan Altınsaç, 2013 yılı sonlarından itibaren Türkiye ekonomisinin ivme kaybettiğini ve enflasyonun kontrolünün giderek zorlaştığını ifade etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Yüksek Hızlı Trenler Türkiye'nin Ulaşımını Değiştirdi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Yüksek Hızlı Trenler Türkiye'nin Ulaşımını Değiştirdi

Altınsaç, geçmişte uygulanan ancak günümüzde geçerliliğini yitirmiş politikaların ekonomiye ağır bir maliyet olarak yansıdığını söyledi. Geçen yılın ikinci yarısında politikalarda yaşanan U dönüşünün Türkiye'nin CDS puanlarını 300'ün altına çektiğini, ancak enflasyon beklentilerini karşılamadığını belirtti.

TÜSİAD Başekonomisti, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin gerçekleşmeyeceğini ve yüzde 73'ün üzerinde bir enflasyon beklediklerini dile getirdi. Altınsaç'a göre, iç talebin güçlü seyretmesi ve servis enflasyonundaki artış, Merkez Bankası'nın tahminlerinin gerçekleşmeyeceğini gösteriyor.

Bu durumun, sadece Merkez Bankası politikalarıyla değil, maliye politikalarının da desteğiyle ele alınması gerektiğini ifade etti.

Altınsaç, Türkiye ekonomisinde verimlilik artışının olmamasını da eleştirerek, bu durumun ekonomik sorunların kaynağı olduğunu belirtti. Reel sektörde son on yılda bir verimlilik artışı yaşanmamasının, ekonomik başarının sürdürülebilir olmamasına yol açtığını söyledi.

Döviz kuru düzeyinin tek başına bir çözüm olmadığını vurgulayan Altınsaç, verimlilik sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Muhabir: BİROL SANCAK