Karikatürist Harun Yavruoğlu öğrenciler ile karikatürü konuştu. Taka Gazetesi Yazı İşleri Müdürü- Karikatürist Harun Yavruoğlu Trabzon Ortahisar Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri ile bir araya geldi. 

Gençlerle buluşan Yavruoğlu toplumsal olaylar üzerine, sosyolojik sorunlar üzerine çizdiği karikatürlerini öğrenciler ile paylaştı, yorumlarını aldı. Karikatürün öneminden bahsetti. Yavruoğlu’nun öğrencileri ile bir araya geldiği toplantıya öğretmenlerde katıldı.  Harun Yavruoğlu öğrencilere karikatürün öneminden bahsederek öğrencilere karikatür ile sesin duyurulabildiğini belirtti. Yavruoğlu açıklamasında; “Devletin silahı ve ordusu, polisi, askeri var ama bizim bir şeyimiz yok o kadar da sesimiz çıksın yani. Devlet bizim devletimiz yeri geliyor biz onun için ölüyoruz. Bu olmadı buna da itirazımız var diyebiliyor. İşte karikatürün böyle bir görevi var. Bu çok önemli bir konudur” dedi. 

“Karikatüristler Kalem İle Bir Dünya Çizerler”

Yavruoğlu yaptığı açıklamada; “Mizah; şaka, nükte ve takılmalarla gerçekleri dile getirme sanatıdır. Onun için deriz ki her şakanın altında bir gerçek vardır. Ama o gerçek aslında mizaha dönüştürülürken abartılır. Çünkü mizahın doğasında abartı vardır. Abartılarak çarpıcı hale getirilir. Böylece, toplumun ilgisini çekecek hale alır. Dünyanın her yerinde en toleranslı en popüler en sevilen sanatçılardan biride karikatüristlerdir. Ama skandal adamlarda onlardır, tehlikelidir.  Yani ellerinde ki kalemle dünyayı bir çizgi ile sarsarlar…  

İsterlerse provoke ederler. Özellikle Avrupalı karikatüristler başta İsa Peygamber olmak üzere tüm semavi dinlere ve onların peygamberlerine ve haliyle İslam Peygamberine de çizgilerle yakışıksız iftiralar atmaktadırlar. Düşüncem odur ki dinler ve peygamberle karikatürsülerin eleştirel anlamada ilgili alanına girmemelidir. Ancak, dini konularda karikatür çizilmeyecek anlamına gelmesin sözlerim çünkü bu dinlerin etrafında pek çok hurafeciler ve istismarcılar vardır. Bunların aşağılanmasın da ve eleştirilmesinde hiçbir beyiz görmem. Öte yandan karikatürün mutlak görevi belirttiğim gibi toplumda ki çelişkileri, çarpıklık ve haksızlıkları dile getirme sanatı olurken bu demektir ki karikatürist güçlünün yanın da değil haklının yanın da haksıza karşı tavrını alan hatta ona karşı savaş ilan eden yürekli bir sanat dalıdır” şeklinde konuştu. 
SONAY ÇALUK