Trabzon Eczacı Odası Bilimsel Eczacılığın Kuruluşunun 178. Yıldönümü nedeni İle Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. 

18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Eczacı Halit Hezkıl Uslu üyelerin katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Uslu, yaptığı açıklamada; “Ülkemizde 1839'da Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane içerisinde üç yıllık eğitimle askeri eczacı yetiştirmek üzere, bağımsız bir eczacılık sınıfının açıldığı ve ilk dersin verildiği 14 Mayıs gününden bu yana 178 yıl geçti. Eczaneler insan sıcaklığının egemen kılındığı vazgeçilmez sağlık mekânları olmalarının yanında sağlık sisteminin kilit taşıdırlar. Ancak, gün geçtikçe hak ettiği değeri görememekte, ekonomik olarak kan kaybetmektedirler.” dedi. 

İlaçta Kötüye Gidişi Durdurulmalı 

Uslu yaptığı açıklamada ilacın ticari unsur olmadığına ve halkın bilinçlendirilmesine vurgu yaparak; “Bugün internet üzerinden ilaç satışının alıp başını gitmesi, reçetesiz ilaçların neredeyse her yerde satılmaya başlaması, bizi sıkıntılı bir sürece sokmaktadır. Refahtan bahsedenler, refahın her şeyin başı olan sağlıkla ilintili olduğunu bilmelidir. İlaç da, ticari bir unsur değildir. Korkarız ki; bu kötüye gidiş durdurulamazsa, toplum sağlığı hiç de hak etmediği bir zarar görecek ve telafisi olmayan sıkıntılara sürüklenecektir. Bugün dünyada ilaç ve eczacılık çok hızlı bir değişim, çok hızlı bir dönüşüme tabi tutulmakta, büyük ilaç tekellerinin oyuncağı haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bunun en büyük ayağı, Amerika Birleşik Devletleri'dir Tıp eskiden, önce bir sağlık sorunu tanımlar, sonra bu sorunun giderilmesine yönelik ilaç arayışına yönelirdi.  

Bugün ilaç şirketleri üretimlerini planlarken  beşeriyetin değil, şirketin gereksinmelerini dikkate almaktadırlar. Bu durum karlılığı öne çıkarmakta ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Bugün sağlığı alınır satılır bir mal olmaktan çıkarıp yeniden toplumun hizmetine sunmak gerekir. Bunun için halkımızın bilinçlendirilmesi, akılcı ilaç kullanımı politikalarının yaygınlaşarak uygulanması zaruri hale gelmekte, biz eczacılara düşen görev ve sorumluluk artmaktadır. Hastanelerin işletme mantığı ile çalışmaları insan sağlığına zarar verebilir. Kamu kaynakları ile daha ucuza hastane yapılabileceği bilinmeli ve var olan hastanelerin kapatılmasından vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı. 

“Fakültelerin Artırılması Sorun Haline Gelmiştir”

18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Uslu yaptığı açıklamada eczacılık fakültelerin artırılmaması gerektiğine değinerek; “Bugün sürekli kontenjanları arttırılan ve sayıları 37 ye çıkan eczacılık fakülteleri mesleğimizin önemli bir sorunu haline gelmiştir. 

Eczacılık fakültelerinin sayılarının artırılmaları yerine mevcut olan fakültelerdeki eğitim kalitesinin yükseltilmesi, henüz öğrenci almayan fakültelerin kapatılması, eğitim sürecinde olanların ise kontenjanlarının ülke gerçekleri gözetilerek azaltılması zorunluluktur. Biz ülkemizin hizmetinde olan eczacıların mutlu olduğu, yaptığı sağlık hizmetinin hastalarına şifa dağıttığı, gelecek endişesi taşımayan bir dönemin kapılarının açılmasını istiyor ve tüm meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık gününü en içten dileklerle kutluyorum” diye konuştu. 

Sonay ÇALUK