Her gün özel parkurlarda eğitilen Duman ve Limon, jandarma ekiplerine büyük destek sağlıyor. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Jandarma Uzman Çavuş Muhammet Uzun, narkotik köpeklerinin eğitim sürecini detaylı bir şekilde anlattı. Yavru eğitiminin bir yıl sürdüğünü belirten Uzun, başarılı olan köpeklerin ardından yaklaşık 5 aylık bir süre boyunca özel eğitimler aldığını ifade etti.

Özel olarak tasarlanmış kondisyon parkurundan geçirilen köpeklerin, her gün kondisyonlarını üst seviyede tutmak adına planlı bir eğitim programına tabi tutulduğunu belirten Uzun, "Branş özelliği ile ilgili eğitimleri tekrarlayarak sürekli göreve hazır bulunmalarını sağlıyoruz. Görev bölgesine intikal etmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

Operasyona hazırlanma sürecinde köpeklerin farklı eğitimlere tabi tutulduğunu söyleyen Uzun, "Başlıca koku tanıtımı, çelişki eğitimi, araç araması, ev araması, silah ve mühimmat araması gibi eğitimler uygulamalı olarak verilmektedir" diye ekledi.

Narkotik köpeklerinin operasyonlardaki başarılarına vurgu yapan Uzun, köpeklerin hassas burunlarının teknolojik cihazların yapamadığını başardığını belirtti. Bulgulara rastlandığında köpeklerin verdiği tepkiyi anlatan Uzun, "Uyuşturucu madde arama köpekleri, kokusunu aldıkları uyuşturucu maddelerin yerlerini pati vurarak eğitmenlerine gösterirler" şeklinde konuştu.

Görev köpeklerinin belirli aralıklarla sağlık denetimine tabi tutulduğunu belirten Uzun, sağlık durumu veya görev özellikleri bakımından sorun tespit edilen köpeklerin hizmet dışına alındığını ve bakım işlemlerine devam edildiğini ifade etti. Duman ve Limon'un başarılarıyla göz doldurduğu belirtilirken, Trabzon Jandarması, narkotik köpekleriyle uyuşturucuyla mücadelede etkin bir rol oynamaya devam ediyor.