Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bilim insanları, yüzlerce derin deniz bölgesinden alınan çökeltileri inceleyerek okyanus akıntılarının gücünü analiz etti. Bu analizler sonucunda, deniz akıntılarının 2,4 milyon yıllık iklim döngüsü boyunca düzenli aralıklarla zayıflayıp güçlendiği tespit edildi.

Araştırmacılar, bu döngülerin Mars ile Dünya arasındaki yörünge etkileşimiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Mars ve Dünya'nın birbirini "rezonans" adı verilen bir fenomen aracılığıyla etkilediği, yörüngelerinin değiştiği ve Güneş'e olan mesafelerinin etkilendiği ifade ediliyor.

Elektrikli Araçlar İçin Devrim: Motorinli Araçları Geride Bırakacak Yeni Menzil Teknolojisi! Elektrikli Araçlar İçin Devrim: Motorinli Araçları Geride Bırakacak Yeni Menzil Teknolojisi!

Bu etkileşim sonucunda, Dünya'da artan sıcaklıklar ve güçlü okyanus akıntıları gözlemleniyor. Ancak, araştırmacılar bu döngülerin insan kaynaklı küresel ısınmayı etkilemediğini vurguluyorlar çünkü bu döngüler doğal iklim döngülerine aittir.

Bilim insanları, Mars ve Dünya arasındaki etkileşim nedeniyle oluşan akıntıları veya girdapları, derin okyanusun dibine ulaşabilen ve deniz tabanını aşındıran "dev girdaplar" olarak tanımlıyorlar. Bu bulgular, gezegenler arasındaki etkileşimin Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olabilir.

Kaynak: NTV