Akif Budak’ın organizasyonu ve Sürmene Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, hem sağlıklı beslenme hem de Trabzon mutfak kültürünün geleceğe aktarılması vurgulandı.

Trabzon’un Sürmene İlçesinde turizme katkı sunmak amacıyla ünlü şef Akif Budak’ın organizasyonu ve Sürmene Belediyesi’nin ev sahipliğinde unutulmaya yüz tutmuş Trabzon lezzetleri gelecek kuşaklara aktarılmak için görücüye çıktı. Sürmeneli şef Akif Budak, “Sürmene’de yapılan her çalışma gönlümü okşuyor. Kökenleri bir şekilde Trabzonlu olan ünlü şefler Trabzon’da. Trabzon bayrağını mutfaklarda sallıyorlar. Ender Saraç hocam da fahri Trabzonlu oldu. Her Trabzon organizasyonuna geliyor” dedi.

BESLENME ALIŞKANLIĞIMIZ DEĞİŞTİ
Prof. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, şu şekilde konuştu: “Konumuz sağlıklı beslenme. Hazır gıdalara çok yöneldik. Beslenmeye bağlı kronik hastalıklar da oluşmaya başladı. Çocuklar hazır gıda veya fastt foodlarla besleniyor. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme sağlığımızı da bozduğundan toplumumuz obeziteye doğru ilerliyor. Hareketsiz yaşam, spor yapmamak ileriki yaşlarda vücuda zarar veriyor.”

UŞAKLAR HAMSİYİ BOL YİYİN
Dr. Ender Saraç, şöyle konuştu: “Trabzon çok bereketli. İnşallah yeşil ve doğaya sahip çıkılır. Dünyayı atalarımızdan miras almadık, torunlarımızdan borç aldık. Torunlarımıza daha yeşil, bereketli ve geleneksel tatların korunduğu bir Trabzon bırakırız inşallah. Hamsiyi bol bol yiyin uşaklar. Hamsi sağlıktır. Türk çayı yüksek rakım ve kar yağan yerlerde yetişiyor. Kimyasal maddeye karşı kullanılan ilaç daha az oluyor. Kar örtüsü altında mikroorganizamlar üreyemiyor. Türk sağlığı sağlık açısından ağır metal içermediği için çok sağlıklı. Siyah çay zararlı değildir. İçiniz. Şekersiz içiniz.”

KÜLTÜR SADECE TARİH DEĞİLDİR
Sürmene Belediye Başkanı Hüseyin Azizoğlu, “Bizleri biz yapan, sofralarımıza lezzet, hayatımızı anlam katan mutfak kültürümüzü yeniden hatırlıyoruz. Geçmişten günümüze unutulan bir dönemin ruhunu, emeğini ve paylaşma kültürünü bizlere hatırlatıyor. Sürmene mutfağı Karadeniz’in bereketli topraklarından, hırçın denizinden ve kadim kültüründen doğmuştur.

Her yemeğin altında bir emek ve hikaye vardır. Biz bu değerleri unutmamak, yeni nesillere aktarmak ve mutfak kültürümüzü yaşatmak için buradayız. Ustalarımız, akademisyenlerimiz ve uzman hocalarımız Sürmene mutfağının sadece damaktaki tadı değil sağlık bilinci ve kültürel kimlikte ne kadar önemli olduğunu aktardılar. Bir milletin kültürü sadece tarih kitaplarında değil mutfağında da yaşar” diye konuştu.

NESİLDEN NESLE AKTARILACAK
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Faruk Kanca, “Ben de Sürmeneliyim. Çok güzel mutfak kültürümüz var. Kendimize ait kültürümüz ve damak tadımız vardı. Onları yaşayacağız. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Yediğimiz tüm besinlerin vücudumuzda karşılığı var. Sağlığımızı en iyi şekilde korumamız lazım. Kültürümüzü gelecek nesillere aktaracağız” ifadesine yer verdi. Alanında uzman şefler Sürmene Belediyesi Sosyal Tesislerinde hünerleri ile katılımcılara Trabzon Mutfağının lezzetlerini ikram ettiler.





