Kıdem Tazminatında Reform Geliyor: İşçi ve İşveren İçin Garanti! Kıdem Tazminatında Reform Geliyor: İşçi ve İşveren İçin Garanti!

Emekliye Destek Yağmuru:

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Emekliler Yılı" olarak ilan ettiği 2024'te emeklilere yönelik bir dizi önemli adım atılacak. Temmuz ayında emekli maaşlarında yeniden düzenlemeler yapılacak. Refah payı, taban aylık artışı, kök aylıkların taban aylıkla eşitlenmesi gibi formüller masaya yatırılacak. Ayrıca, emeklilere gıda, giyim, ulaşım, tatil gibi birçok alanda özel indirimler ve kampanyalar sunulacak.

100 Bin İşçiye Kadro:

Meclis'e sevk edilmesi beklenen taşeron işçilere yönelik düzenleme ile 100 bin taşeron işçiye kadro verilecek. Yasal düzenlemenin ardından bu işlem hayata geçirilecek.

Memurlara Ek Gösterge:

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesine yönelik düzenleme yapılacak. Bu düzenleme ile önceki yasanın dışında kalan memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci dereceye gelen bütün kamu görevlileri yararlanabilecek. Yaklaşık 500 bin memurun bu düzenlemeden yararlanması bekleniyor.

Esnaflara Erken Emeklilik:

Bağ-Kur'luların prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Küçük esnaflar, bu düzenleme ile 1800 gün kazanacak. 10 ve altı kişi çalıştıran küçük esnaf, erken emeklilikten faydalanabilecek. Emeklilik için gerekli prim gün sayısı düşürüldüğünde, EYT'li esnafların emeklilik süreci hızlanacak.

Ev Kadınlarına Aylık Destek:

Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak amacıyla yeni düzenleme yapılacak. İsteğe bağlı sigorta primlerinin devlet tarafından bir kısmının karşılanması sağlanacak. Böylece ev kadınları da aylık prim ödeyerek emekli olabilecek.

Anneler için Yıpranma Payı:

Emeklilik yaşının, özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi düşünülüyor. Bu modelle annelere yıpranma payı uygulanarak, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılacak.

Tamamlayıcı Emeklilik:

Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahını artırmak ve ilave sağlık güvencesi sağlamak amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek. Otomatik katılım sistemi, ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek ve emeklilere ek bir gelir sağlanacak.

Yukarıda belirtilen düzenlemelerle birlikte, Türkiye'de emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve emeklilik süreçlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor. Bu adımların ekonomik ve sosyal açıdan olumlu sonuçlar doğurması bekleniyor.

Muhabir: BİROL SANCAK